Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηλεκτρικη διασυνδεση δια θαλασσης

Μετά από σκληρές διαβουλεύσεις και συζητήσεις εβδομάδων οι οποίες μάλιστα έδειχναν σε κάποια σημεία να οδηγούνται σε ναυάγιο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου Κρήτης, και πλέον εισερχόμαστε στο τελευταίο μίλι για οριστική κατάληξη σε συμφωνία.

Σε αυτή την ευθεία ορόσημο χαρακτηρίζεται η σημερινή έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για οικονομική ενίσχυση του Great Sea Interconnector με 25 εκατομμύρια ετησίως για περίοδο πέντε χρόνων.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι πρόκειται για απόφαση που θα αφορά αυστηρώς το συγκεκριμένο ποσό για περίοδο πέντε ετών ως επιδότηση της αντίστοιχης αύξησης που δυνατόν να επέλθει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και το οποίο θα εκταμιευθεί από το ταμείο δημοπράτησης ρύπων, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί των καταναλωτών.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να εγκριθεί σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη βουλή και θα εκταμιευθεί το 2026.
Από ελληνικής πλευράς υπήρξε υπαναχώρηση και συναίνεση στην ανάληψη εξιμησείας τους γεωπολιτικού ρίσκου, ζήτημα που έθεσε μετά επιτάσεως στις διαπραγματεύσεις η κυπριακή πλευρά.  

Το κόστος για την κατασκευαστική περίοδο θα είναι 63 % για την κυπριακή πλευρά και 37 για την ελληνική ενώ για την περίοδο λειτουργίας θα επιμερίζεται στο 50% για την κάθε πλευρά.

Τις επόμενες ώρες θα ενημερωθεί σχετικά η ΡΑΕΚ για ρυθμίσει ανάλογα την απόφαση της κυβέρνησης. 

Στην συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη το συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι μαζί με το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντα.

Να υπογραμμίσουμε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία επί όλου του πακέτου αφού σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη αρκετά ζητήματα όπως η απόφαση της Λευκωσίας για εάν θα συμμετάσχει με το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea.

Θα πρέπει να προηγηθεί ικανοποιηθεί μια σειρά προϋποθέσεων που θέτει η κυπριακή πλευρά αλλά και διευκρινήσεις επί επιπρόσθετων όρων και στοιχείων.  
Επίσης η Λευκωσία αναμένει το προσχέδιο συμβολαίου με τη Siemens που θα αναλάβει την κατασκευή των σταθμών μετατροπής της τάσης σε Κρήτη και Κύπρο αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων ευρών.

Τονίζεται  επίσης το ενδιαφέρον για επενδύσεις που καταγράφονται εκτός από την εθνική εταιρείας ενέργειας του Άμπου Ντάμπι που είναι σε προχωρημένο στάδιο, και από επενδυτικό ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς επίσης και το ενδιαφέρον από αντίστοιχα από το Ισραήλ και τη Γαλλία.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  ζήτησε προσθετά στοιχεία για να αποφασίσει εάν τελικά θα προχωρήσει σε χρηματοδότηση του έργου.