Γερμανία και Ολλανδία αξιώνουν όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα τεθεί προς διεξοδική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι αν και το θέμα βρίσκεται επί του παρόντος εκτός της ατζέντας της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, το Βερολίνο προσδοκά ότι θα τεθεί επί τάπητος.
Και ότι θα ανοίξει ο δρόμος για δρομολόγηση της λήψης αποφάσεων, με επίκεντρο μια σκληρότερη γραμμή στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, θέμα που κυριαρχεί στην εκλογική ατζέντα της Γερμανίας και θεωρείται μείζον για την πολιτική επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και του ίδιου του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς.
Η Λευκωσία, που παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις, θεωρεί ότι τα νέα δεδομένα στη Γερμανία θα ανακινήσουν και τη συζήτηση χαρακτηρισμού κάποιων περιοχών της Συρίας ως «ασφαλών», ώστε να δημιουργηθεί δυνατότητα επιστροφών προσφύγων και προς τη χώρα, υπό το φως του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει και η Κύπρος.
Άλλωστε, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε ευθέως για απελάσεις προς τη Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντιχ Μερτς, απαιτεί οι απελάσεις να λάβουν μαζικό χαρακτήρα.
Σκληρή γραμμή υιοθετεί και η Ολλανδία που θέλει να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση κρίσης ασύλου, ενώ ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, προσανατολίζεται στη σύσταση νέου υπουργείου για τη «μετανάστευση, την ενσωμάτωση και την εθνική ταυτότητα», δίνοντας στίγμα σκλήρυνσης των γαλλικών θέσεων.
Την ίδια ώρα, Ελλάδα, Αυστρία, Πολωνία επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία δεν θα μεταφερθεί στους ώμους άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με τη Βιέννη να απορρίπτει κάθε σκέψη για επιστροφή μεταναστών από γερμανικό σε αυστριακό έδαφος.