Η πράσινη γραμμή δεν θα αποτελέσει δίοδος παράτυπων μεταναστών, ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης. Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, απέρριψε τα περί επαναπροωθήσεων μεταναστών, ενώ θετικά βλέπει την υιοθέτηση της πολιτικής των απελάσεων από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Ζητήματα όπως η διαμονή των παράτυπων μεταναστών στους προσωρινούς καταυλισμούς στη νεκρή ζώνη στην Αυλώνα και την Αγλαντζιά, οι αιτιάσεις περί επαναπροωθήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία, η επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας και οι απελάσεις αλλοδαπών από ευρωπαϊκά κράτη, σχολίασε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης, Νικόλας Ιωαννίδης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως οι συζητήσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διεξάγονται σε κλίμα συνεννόησης, για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
«Υπάρχει η δική μας δεδηλωμένη θέση ότι δεν θέλουμε η πράσινη γραμμή να καταστεί δίοδος μεταναστών. Αυτό το αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές μας και για αυτό προσπαθούμε να φτάσουμε σε μία συνεννόηση ούτως ώστε να παραμείνουμε σταθεροί και να τυγχάνει σεβασμού η θέση μας, αλλά ταυτόχρονα να λαμβάνονται υπόψη και οι ανθρωπιστικές ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί».
Απέρριψε δε τις κατηγορίες που προσάπτει η Human Rights Watch στην Κυπριακή Δημοκρατία για επαναπροωθήσεις Σύρων μεταναστών.
«Είναι έκθεση από ένα Μη Κυβερνητικό Οργανισμό. Τα δεδομένα που περιλαμβάνει η έκθεση είναι ισχυρισμοί. Είναι η μία πλευρά του αφηγήματος. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν διενεργεί επαναπροωθήσεις. Όλες μας οι πράξεις και τα μέτρα είναι συμβατά με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε».
Αναφορικά με τις συζητήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποχαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας που θα έχει ως επακόλουθο τις απελάσεις Σύρων μεταναστών, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, αλλά σε συνεργασία με το διεθνή παράγοντα.
«Είναι μια διαδικασία η οποία θα αρχίσει εφόσον η Ε.Ε. αποφασίσει να αλλάξει την στάση της έναντι της Συρίας. Είχε σταλεί μια επιστολή τον Ιούλιο 8 κρατών μελών προς τον κύριο Μπορέλ, ούτως ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το κατά πόσο η Ε.Ε. θα συνεχίσει την ίδια πολιτική έναντι της Συρίας ή θα αλλάξει».
Θετικά βλέπει τις απελάσεις μεταναστών κι από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία έχουν θέσει ως προτεραιότητα το μεταναστευτικό.
«Θεωρούμε ότι μέσα από το διάλογο τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα κράτη-μέλη που θεωρούν ότι πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, θα επωφεληθεί και η Κυπριακή Δημοκρατία. Ήδη έχω επικοινωνήσει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, τους επόμενους μήνες θα επισκεφθώ κάποιες χώρες. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας σε διάφορα επίπεδα τόσο με κράτη-μέλη της Ε.Ε., με την Επιτροπή και με τρίτα κράτη».
Μέχρι τα τέλη Αυγούστου έχουν επαναπατρισθεί 6,800 μετανάστες που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο, ενώ σύμφωνα με τον Υφυπουργό, οι ροές είναι μηδενικές δια θαλάσσης και εξαιρετικά μειωμένες δια της πράσινης γραμμής.
Στους στόχους του Υφυπουργείου, είναι η βελτίωση των διαδικασιών νόμιμης μετανάστευσης, οι οποίες όπως είπε, θα είναι προς το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας.