Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
1

Βολές κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσε η Ελεγκτική Υπηρεσία στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Υπουργικού για εκσυγχρονισμό και μετεξέλιξη της σε Ελεγκτικό Συμβούλιο. Καταγγέλει φίμωση και προαναγγέλλει προσφυγή ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Απάντηση με σκληρή γλώσσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Η Ελεγκτική προτρέχει δηλώνει ο Μάριος Χαρτσιώτης και προαναγγέλλει συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στις 23 Σεπτεμβρίου. Σε δύο βδομάδες και η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για το αίτημα παύσης του Ελεγκτή. 

Ξιφουλκεί κατά της Κυβέρνησης ο Γενικός Ελεγκτής, με φόντο τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετεξέλιξη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Σε μακροσκελή ανακοίνωση, η Ελεγκτική κατηγορεί την Κυβέρνηση για προσπάθεια φίμωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και για ποδηγέτηση της Υπηρεσίας. Χρεώνει, μάλιστα, στην Κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη λέξη εκσυγχρονισμός για επικοινωνιακούς λόγους και επισημαίνει ότι εκσυγχρονίζω σημαίνει κάνω κάτι παλιό να είναι σύγχρονο.

«Το μοντέλο της Κύπρου είναι παγκόσμια το πιο διαδεδομένο και πετυχημένο και το ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλες χώρες με πολύ μακρά παράδοση στον εξωτερικό έλεγχο των Κυβερνήσεων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και δεκάδες άλλες. Η Σουηδία είχε ελεγκτικό συμβούλιο και το 2020 το άλλαξε σε μοντέλο όπως της Κύπρου. Άρα, αυτό που επιχειρείται δεν είναι εκσυγχρονισμός, αλλά οπισθοδρόμηση με στόχο την ποδηγέτηση».

Η Ελεγκτική υποστηρίζει ακόμη ότι για την Κυβέρνηση το θέμα είναι προσωπικό και όχι θεσμικό, ενώ επικαλείται διεθνείς εκθέσεις και μελέτες οι οποίες όπως αναφέρει δεν έχουν εισηγηθεί ποτέ αλλαγή του μοντέλου της Υπηρεσίας από μονοπρόσωπο σε πολυπρόσωπο.

Μάριος Πετρίδης – ΕΤ Ελεγκτικής Υπηρεσίας

«Κατ’ εμάς το θέμα είναι καθαρά προσωπικό εναντίον του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Ουσιαστικά το διαβάζουμε ως ότι η Κυβέρνηση θέλει να διορίσει τρία άτομα της δικής της εμπιστοσύνης τα οποία θα έχουν την πλειοψηφία και θα ελέγχουν τις εκθέσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας».

Η Υπηρεσία προειδοποιεί ότι εάν η Κυβέρνηση επιμένει και καταθέσει το νομοσχέδιο, θα απευθυνθεί σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Προτρέχει η ελεγκτική λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Δεν θα μπω σε συζήτηση σεβόμενος τη διαδικασία έχει καθοριστεί, ούτε θα εισέλθω στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης, η απάντηση που έδωσε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Δικαιοσύνης, χρεώνοντας στην ελεγκτική ότι προέτρεξε να εκδώσει μια ανακοίνωση αναφέροντας πολλά και διάφορα προτού καν δει το πλέγμα των νομοσχεδίων που προωθεί η Κυβέρνηση.

«Η ελεγκτική υπηρεσία επέλεξε προτού καν μας δει, προτού καν μας ακούσει, προτού καν διαβάσει και μελετήσει, προτού καν διαβουλευτεί και συζητήσει εν πρώτης μαζί μας να τοποθετηθεί με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, με ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο που ο καθένας μπορεί να διαβάσει συμπεριλαμβάνοντας, και λυπούμε για αυτό, χαρακτηρισμούς, και μάλιστα σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της Κυβέρνηση».

Μάριος Πετρίδης – ΕΤ Ελεγκτικής Υπηρεσίας

«Δεν προτρέχουμε δυστυχώς, αντιστρέφουμε το επιχείρημα […] Η Κυβέρνηση πρώτα αποφάσισε αυτή την αλλαγή, μετά την ενέκρινε ως φιλοσοφία στο υπουργικό συμβούλιο, μετά το ανακοίνωσαν δημόσια στους πολίτες και μετά είπαν εντάξει ας βρεθούμε λίγο και με την ελεγκτική υπηρεσία να δούμε τι έχουν να μας πουν».

Η συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με το Γενικό και το Βοηθό Γενικό Ελεγκτή, έχει οριστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου, και τελεί υπό την αίρεση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο θα ανακοινώσει την απόφασή του σε σχέση με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη πέντε μέρες νωρίτερα, στις 18 Σεπτεμβρίου.

Μάριος Χαρτσιώτης – Υπουργός Δικαιοσύνης

«Θα κάνω υπομονή μέχρι να συναντηθώ με τον Γενικό ελεγκτή και τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή, εκεί να τους αναπτύξω την φιλοσοφία, τις σκέψεις και τους λόγους που επιβάλλουν αυτό τον εκσυγχρονισμό και ναι βεβαίως αν επιθυμούν θα απαντήσω σε ένα προς ένα στα ερωτήματά τους».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προβλέπει την ίδρυση Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από τον Γενικό Ελεγκτή ως Πρόεδρο, τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή ως Αντιπρόεδρο και τρία μέλη.