Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
879

Αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας, μετά την μεταρρύθμιση των θεσμών  απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, παρουσιάζεται  η κυβέρνηση.

Το πακέτο των νομοσχεδίων ενέκρινε το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Μεταξύ άλλων, προβλέπει το διαχωρισμό του υφιστάμενου ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με την ίδρυση Γραφείου Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου και Βοηθού Γενικού Δημόσιου Κατήγορου. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα παραμείνει ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους και προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας, με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να έπεται αυτού. Οι υφιστάμενες εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, υπό την ιδιότητά του ως δημόσιος κατήγορος, θα ασκούνται από τον νέο θεσμό του Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου και του Βοηθού Γενικού Δημόσιου Κατήγορου. Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και ο καθορισμός συγκεκριμένης θητείας των αξιωματούχων, τόσο της εισαγγελικής όσο και της διωκτικής Αρχής, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Για την μεταρρύθμιση της Ελεγκτικής Υπηρεσίες προβλέπεται «η ίδρυση Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από τον Γενικό Ελεγκτή ως Πρόεδρο, τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή ως Αντιπρόεδρο και τρία μέλη. Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται και ο καθορισμός της θητείας του Γενικού, Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και των μελών του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας, αποτελεσματικότητας και συλλογικότητας κατά την υλοποίηση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης

Σε προαναγγελία για την έγκριση των σχετικών νομοχεδίων, είχε προβεί το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης, σδτο πλαίσιο της συζήτησης γιας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2024 για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο. 

«Είναι με ικανοποίηση που ακούσαμε από τον υπουργό πως σήμερα το απόγευμα θα προωθηθεί από μέρους του στο Υπουργικό Συμβούλιο των πλέγμα των νομοθεσιών», σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου.

Οι συνεργάτες των βουλευτών

Σε μπούμεραγκ για τα κόμματα, εξελίχθηκε τελικά η πίεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα των συμβούλων/συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους από το προεδρικό, οι βουλευτές «υποχρεώθηκαν» σήμερα να διαβεβαιώσουν ότι θα προχωρήσουν σε ανάλογες ρυθμίσεις. 

Προχωρούν μάλιστα, με πρωτοβουλία του προέδρου της επιτροπής Θεσμών και των μελών της επιτροπής, σε σχετική πρόταση νόμου. 

«Ούτως ώστε και εμείς και το κοινοβούλιο να δημοσιεύει τους συνεργάτες που έχουμε ως κόμματα και ως βουλευτές. Και ταυτόχρονα, αυστηροποίηση και του ζητήματος των βαθμών συγγένειας των συνεργατών μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. 

«Ως ΑΚΕΛ, παρά την οποιαδήποτε απόφαση θα πάρουμε, αν θα συνυπογράψουμε ή όχι, την πρόταση, δε θα περιμένουμε την ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας, αλλά εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιοποιήσουμε τα πλήρη στοιχεία των κοινοβουλευτικών συνεργατών, οι οποίοι εργοδοτούνται από το κόμμα μας», σημείωσε ο βουλευτής Ανδρέας Πασιουρτίδης. 

«Αφού ζητάμε διαφάνεια για τους άλλους, πρέπει να υπάρχει και για μας» τόνισε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μάριος Μουσιούττας. 

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι το πρώτο κόμμα το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των επτά κοινοβουλευτικών συνεργατών του, με την  σημείωση πως κανένας από τους επτά έχει οποιαδήποτε συγγένεια με τους βουλευτές της Παράταξης.