Η γαλλική φρεγάτα Laguedoc (Λάγκεντοκ) και το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης «Ιωαννίδης» της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας – Κύπρου, διενήργησαν κοινή αεροναυτική άσκηση υπό το σχεδιασμό της διοίκησης ναυτικού του ΓΕΕΦ.
Το σενάριο περιλάμβανε τακτικές κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς, πραγματοποίηση γυμνασίου συναινετικής νηοψίας και σενάρια συνεργασίας με ελικόπτερα.
Ακολούθως η γαλλική φρεγάτα, έλαβε μέρος και σε άσκηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.
Σε μια άλλη εξέλιξη στην θαλάσσια περιοχή της Κάσου επανήλθε για βυθομετρικές έρευνες το ιταλικό σκάφος Levoli Relume, στο πλαίσιο των μελετών που απαιτούνται για την πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Κρήτης.
Το σκάφος κινείται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων των έξι ναυτικών μιλιών, ωστόσο μετά τις 5 Σεπτεμβρίου οι έρευνες αναμένεται να επεκταθούν και σε θαλάσσιες περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκουν στην δική της υφαλοκρηπίδα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Τουρκία έστειλε στο Καρπάθιο πέλαγος πολεμικά πλοία, παρεμποδίζοντας τις εργασίες του ίδιου ερευνητικού σκάφους, με την πρόφαση ότι έπλεε σε τουρκικά νερά.
Η κρίση αποφεύχθηκε, όταν, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, λειτούργησαν δίαυλοι επικοινωνίας, με την Άγκυρα ωστόσο να διαρρέει ότι ζητήθηκε άδεια και των τουρκικών αρχών για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση των ερευνών.
Η Τουρκία διαμηνύει ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου δεν πρόκειται να καταστεί εφικτό, εάν δεν ζητηθεί η συγκατάθεση της, θεωρώντας ότι το καλώδιο θα περάσει από την περιοχή που η ίδια αποκαλεί ως «Γαλάζια Πατρίδα».
Το γεωπολιτικό ρίσκο του GreatSea Interconnector και ποιος θα το αναλάβει έχει, εξάλλου, εξελιχθεί σε αγκάθι στις συζητήσεις μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και του ΑΔΜΗΕ φορέα υλοποίησης του έργου.
- Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς