Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΔΙεθνες Δικαστηριο υποθεση Ισραηλ 2

Η Τουρκία υπέβαλε επίσημα την παρέμβασή της υπέρ της Παλαιστίνης την Τετάρτη στο Διεθνές Δικαστήριο σε μια υπόθεση που ακολουθεί η Νότια Αφρική και κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Παρόλο που η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσημα τον Μάιο ότι θα συμμετάσχει στην υπόθεση, η νομική πολυπλοκότητα της αίτησης και οι πιθανές μελλοντικές προεκτάσεις έθεσαν την Τουρκία σε πολύμηνες συζητήσεις προτού υποβάλει την παρέμβασή της.

«Ενθαρρυμένο από την ατιμωρησία που έχει λάβει για τα εγκλήματά του, το Ισραήλ σκοτώνει ολοένα και περισσότερους αθώους Παλαιστίνιους κάθε μέρα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μέσω της πλατφόρμας «X».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί για να σταματήσει τη γενοκτονία και να ασκήσει την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ και τους υποστηρικτές του. Η Τουρκία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια».

Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η δήλωση παρέμβασης της Τουρκίας στο ΔΔ βασίζεται στο άρθρο 63 του καταστατικού του Δικαστηρίου, το οποίο επιτρέπει σε οποιοδήποτε κράτος να παρέμβει όταν το άλλο θεωρείται ότι παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1948 για τη Γενοκτονία.

«Ως υπογράφοντα της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948, η Τουρκία δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο να αποτρέπει και να τιμωρεί πράξεις γενοκτονίας», είπε μια από τις πηγές.

«Η παρέμβαση της Τουρκίας υπογραμμίζει τη δέσμευσή της σε αυτές τις υποχρεώσεις και δημιουργεί προηγούμενο για άλλα έθνη που αντιμετωπίζουν με παρόμοιο τρόπο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις».

Η Νικαράγουα, η Κολομβία, η Λιβύη, το Μεξικό, η Παλαιστίνη και η Ισπανία έχουν υποβάλει στο παρελθόν παρεμβάσεις στην υπόθεση. Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η αίτηση της Άγκυρας είναι η πιο ολοκληρωμένη και βάσιμη μέχρι σήμερα.

Από τον Μάιο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι ενθάρρυναν πολλά άλλα κράτη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να συμμετάσχουν στην υπόθεση, αλλά εξέπληξαν με το χρόνο που χρειάστηκε για να το κάνει η ίδια.

Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις περιλάμβαναν πιθανά μελλοντικά ζητήματα, όπως η υποβολή υπόθεσης γενοκτονίας κατά της Τουρκίας από την Αρμενία για τη μαζική δολοφονία Αρμενίων το 1915.

Η κύρια αντιπολίτευση της Τουρκίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), προειδοποίησε την κυβέρνηση για τέτοιες πιθανότητες τον Μάιο.

Άλλοι αξιωματούχοι του CHP πιστεύουν ότι το άρθρο 63 θα μπορούσε να δώσει τις ίδιες δικαστικές εξουσίες σε άλλα κράτη, τα οποία ενδέχεται να μηνύσουν την Τουρκία για παρόμοιες κατηγορίες.

Το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με τις αιτήσεις παρέμβασης άλλων κρατών. Οι Τούρκοι διπλωμάτες πιστεύουν ότι η συνολική ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας θα διαρκέσει τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Το δικαστήριο όρισε την 28η Οκτωβρίου ως προθεσμία για τη Νότια Αφρική για να υποβάλει τα γραπτά επιχειρήματά της και την 28η Ιουλίου 2025 για το Ισραήλ να κάνει το ίδιο.

«Αυτή η παρέμβαση όχι μόνο αντιμετωπίζει την άμεση κρίση στη Γάζα, αλλά ενισχύει επίσης το παγκόσμιο νομικό πλαίσιο για το χειρισμό παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον», δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή.

Με πληροφορίες από https://www.middleeasteye.net