Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Τριγμούς στις συγκυβέρνηση προκαλεί η θετική ανταπόκριση του  ΠτΔ στην  βολιδοσκόπηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη .

Πάρα το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης έχει απορρίψει προκαταβολικά την όποια πρόσκληση, οι βουλευτές του   ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης και Παύλος Μυλωνάς, εξέφρασαν δημοσίως τις ανησυχίες τους, την ίδια ώρα που το κόμμα της συγκυβέρνησης δεν τοποθετήθηκε επίσημα επί τους ζητήματος. 

Ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης, με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επιδίωξη της Τουρκίας είναι ο στραγγαλισμός των Ελληνοκυπρίων, για να προσθέσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οφείλει να ξεκαθαρίσει σε τι ακριβώς δηλώνει  έτοιμος.

«Ο ΠτΔ όταν λέει έρχονται εξελίξεις και είναι όπως δηλώνει «έτοιμος», οφείλει να μας ξεκαθαρίσει σε τι είναι έτοιμος. Δεν χαράζουμε γραμμή με τα χαμόγελα και ουδείς γνωρίζει τι σκέφτεται και μέχρι που θα το πάρει. Η δήλωση Τατάρ ότι δεν έλαβε πρόσκληση από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν είναι κάτι που μας δημιουργεί ευφορία ότι τάχατες ο ψευδοπρόεδρος δεν συνεργάζεται. Θα μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις υποχωρήσεων χωρίς ταυτότητα και απλά συναγελάζονται εις βάρος των συμφερόντων της Κύπρου, των πολιτών και των μελλοντικών γενεών», σημειώνει ο κ. Ορφανίδης. 

Δεν ξέρω πόσο τολμηροί και γενναίοι μπορεί να είναι στο Κυπριακό Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης, καθώς για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ένας πονοκέφαλος λιγότερος είμαστε, δηλώνει στο ίδιο μήκος κύμματος ο  Παύλος Μυλωνάς, που δεν διστάζει να χαρακτηρίσει στα ΜΚΔ επικίνδυνη την Ελληνική Κυβένηση.

«Για τον Χριστοδουλίδη δεν ξέρω καν αν καταλαβαίνει τι εννοούν στην Αθήνα γενναιότητα και τολμηρές αποφάσεις γιατί αν καταλαβαίνει είναι εξίσου επικίνδυνος. ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ανένταχτοι και δεν ξέρω ποιοι άλλοι γιατί δεν ρωτούν στο κάτω κάτω ποια είναι αυτή η γενναιότητά τους. Για να μάθουμε και εμείς ως βουλευτές. Έτσι θα ξέρουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα», τονίζει ο κ. Μυλωνάς. 

Αντίθετα η Δημοκρατική Πράταξη χαιρετίζει την θετική ανταπόκριση του προέδρου της Δημοκρατίας στην πρωτοβουλία  Γκουτέρες, κακίζοντας παράλληλα  τη στάση του κατοχικού ηγέτη.

«Η διαφαινόμενη άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να αποδεχτεί την πρόσκληση του κ. Γκουτέρες, αποτελεί περιφρόνηση του ίδιου του ΟΗΕ και τορπιλίζει με ανεδαφικές και παράνομες απαιτήσεις την επανέναρξη διαλόγου επί του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, κάτι που ο ίδιος ο ΟΗΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά», αναφέρει η ΔΗΠΑ. 

Την  αδιάλλακτη στάση του Ερσίν Τατάρ καταδικάζει και  το ΑΚΕΛ, ενώ το ΕΛΑΜ  ανησυχεί για τυχόν υποχωρήσεις από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες και την επιρροή της ούτως ώστε να τερματιστεί επιτέλους η αδιάλλακτη και απαράδεχτη στάση Τατάρ και Τουρκίας. Καλούμε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εντείνει τις πρωτοβουλίες του με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, όπως είναι η διακηρυγμένη θέση της δικής μας πλευράς», αναφέρει το ΑΚΕΛ. 

«Από τη μια, ο προβληματισμός αφορά στις νέες υποχωρήσεις που αφήνεται να νοηθεί ότι είναι πρόθυμη να κάνει η πλευρά μας αλλά και η ποντιοπιλατική και υποχωρητική στάση της Ελλάδας. Τούτο επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι δηλώσεις υποταγής του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γεραπετρίτη. Από την άλλη, ακόμα πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι η Τουρκία και οι εδώ εγκάθετοι της, επιμένουν να επιβάλουν τους διαχρονικούς τους στόχους για πλήρη κατάληψη της Κύπρου μας», υπογραμμίζει το ΕΛΑΜ. 

Στο ζήτημα επανήλθε και ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος χθες έσπευσε από τους πρώτους να χαιρετίσει την θετική ανταπόκριση του προέδρου Χριστοδουλίδη, στην πρόσκληση – βολιδοσκόπηση του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Προειδοποίησα να μην εμπλακούμε στο παιγνίδι του Τατάρ «πάω, δεν πάω», «πήρα πρόσκληση, δεν πήρα πρόσκληση». Δυστυχώς πριν αλέκτωρ φωνήσαι, πέσαμε στην παγίδα τους και μάλιστα με τρόπο που μας εκθέτει στη Διεθνή Κοινότητα. Προσοχή: Τα τρικ της επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση βλάπτουν την εθνική υπόθεση», σημειώνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Ανακοίνωση εξάλλου εξέδωσε χθες και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος χαιρετίζει τη θετική ανταπόκριση του προέδρου της Δημοκρατίας.