Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην αναγκαιότητα να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαν σταματήσει και να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου και ομάδα φιλοξενουμένων του, του που θα παραστούν στην αντικατοχική εκδήλωση αύριο, Σάββατο. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου μίλησε για «αισιόδοξα μηνύματα» του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον οποίο είχαν νωρίτερα συνάντηση, λέγοντας ότι στόχος είναι η επιστροφή στην Αμμόχωστο.

Η Αννίτα Δημητρίου, απευθυνόμενη στην αντιπροσωπεία, είπε ότι το γεγονός πως φέτος κλείνουν 50 χρόνια από την εισβολή «μας πονάει, όμως δεν ξεχνάμε, απεναντίας θωρακιζόμαστε με πείσμα και θέληση για να μπορέσουμε, έστω μετά από τόσα χρόνια, να λυτρώσουμε την Κύπρο μας, να την απελευθερώσουμε, να την επανενώσουμε. Αυτό είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε κι αξίζει στον τόπο. Είναι γι αυτό που ως Βουλή των Αντιπροσώπων και ως πολιτικά όντα θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για όλα αυτά τα οποία αναμένουμε να γίνουν».

Η κ. Δημητρίου δήλωσέ ότι η Βουλή θα είναι δίπλα στον Δήμο Αμμοχώστου, προσθέτοντας ότι «ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών και πεποιθήσεων το Κυπριακό είναι ένα θέμα που πρέπει να ενώνει. Με καθαρότητα, διαφάνεια και στοχοπροσήλωση». Αυτή είναι η θέση της, σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να αναγνωσθεί μονοθεματικά, αλλά και με βάση το τι συμβαίνει στην περιοχή και μίλησε για κατάρριψη ενός ακόμη μύθου. «Δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις, το έχουμε δει στην περίπτωση της Γάζας, ακόμα και στην περίπτωση της Ουκρανίας, μετά τη ρωσική εισβολή».

Ένα πρόβλημα που παραμένει στάσιμο και είναι ανεπίλυτο, σε κάποια φάση θα το βρεις μπροστά σου και θα εκραγεί, ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου. «Άρα κάποιοι που θεωρούν ότι η Κύπρος μπορεί να παραμείνει έτσι, απλά δεν συνειδητοποιούν ότι όχι μόνο δεν θα παραμείνει έτσι, αλλά κάθε χρόνο γίνονται χειρότερα τα πράγματα». Εξέφρασε δε ανησυχία για τη δημογραφία και πώς θα είναι η Κύπρος μετά από 20-30 χρόνια, πώς θα διατηρηθεί η ελληνικότητα του νησιού. Είμαστε Έλληνες Κύπριοι και σεβόμαστε την εθνικότητα του οποιουδήποτε άλλου ατόμου, δήλωσε κάνοντας λόγο για τον εποικισμό στα κατεχόμενα από την Τουρκία. Γι αυτό το λόγο, είπε, «η μόνη λύση είναι η λύση».

Η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Ρότζερ Γκέιλ, επανεκλεγέντα Βουλευτή του βρετανικού κόμματος των Εργατικών που ήταν παρών, για τη σταθερή του στήριξη προς την Κύπρο και το Κυπριακό, όπως και τους Βουλευτές από Ελλάδα λέγοντας ότι η «Ελλάδα μας είναι πάντα το στήριγμά μας».

«Αύριο δυστυχώς κλείνουν 50 χρόνια πίκρας και οργής, αύριο δεν είναι μια γιορτή, είναι μια ανάμνηση και την οφείλουμε σε όλους όσοι έπεσαν για την υπεράσπιση της Αμμοχώστου και σε όσους έχουν φύγει όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, ευχαριστώντας τη Βουλή που στηρίζει πάντα τον Δήμο και την κ. Δημητρίου προσωπικά.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι άκουσαν αισιόδοξα μηνύματα από τον ΠτΔ με τον οποίο συναντήθηκε η αντιπροσωπεία το πρωί και δήλωσε ότι ως Δήμος Αμμοχώστου είναι δίπλα στην εκάστοτε Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι στο Κυπριακό «δεν μπαίνει η πολιτική, ούτε τίποτε». Είναι δύσκολα τα πράγματα, το ξέρουμε, αλλά είμαστε εδώ και σαν Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε ενωμένοι κι έχουμε έναν στόχο «που είναι η επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη, την βασιλεύουσα. Και γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Όχι μόνο να επιστρέψουμε εμείς, αλλά όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

 «Σίγουρα είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά με τις τελευταίες εξελίξεις σίγουρα ελπίζω να φανεί ένα φως στη σήραγγα για να μπορέσουμε ένα φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα».

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι το απόγευμα θα υπάρξει μια ειδική συνεδρία των μελών του Δικτύου Καποδίστριας, στην παρουσία των εκπροσώπων των Δήμων από Ελλάδα που βρίσκονται στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η συνεδρία είναι συμβολική, αφού η μητέρα του Καποδίστρια καταγόταν από την Αμμόχωστο».

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε εσάς και τους στόχους σας στο βρετανικό κοινοβούλιο υπό το πρίσμα των πρωτοβουλιών που μας ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι ελπίζει να αναλάβει για την επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο Ρότζερ Γκέιλ, Βρετανός επανεκλεγέντας Βουλευτής. Συμφώνησε με τη θέση ότι μια παγωμένη σύγκρουση δεν είναι παγωμένη στο χρόνο, αλλά είναι μια κινούμενη σύγκρουση αν δεν λυθεί και τώρα (μια λύση στο Κυπριακό) είναι πιο δύσκολο από ό,τι πριν από 50 χρόνια.

«Θα σας στηρίξουμε λοιπόν με κάθε δυνατό τρόπο και θα στηρίξουμε τον Πρόεδρό σας με κάθε δυνατό τρόπο και ελπίζουμε πολύ ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν ξανά σύντομα», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Γκέιλ είπε ότι είναι πράγματι πολύ επικίνδυνο «αν επιτρέψουμε στα Βαρώσια να γίνουν μέρος του λεγόμενου τουρκικού Βορρά. Πρέπει να διατηρήσουμε όχι μόνο την παρούσα θέση των Βαρωσίων, αλλά να δούμε τη βελτίωση σε σημείο που να μπορεί να ληφθούν κάποιου είδους μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ίσως υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Όσο για εμάς στη Βρετανία, τα Βαρώσια είναι μια κόκκινη γραμμή και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε περαιτέρω διασαλεύσεις εκεί».

Οι πληγές του 1974 παραμένουν ανοικτές, τα οδοφράγματα, η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, οι διαρκείς προκλήσεις, το σύμβολο της Αμμοχώστου, μας πεισμώνουν να συνεχίσουμε τον αγώνα, δήλωσε ο Βουλευτής ΝΔ, Ιωάννης Ανδριανός λαμβάνοντας τον λόγο. «Εδώ στην ακριτική Κύπρο χτυπά δυνατά η καρδιά του γένους μας κι αυτός ο χτύπος αντηχεί όπου υπάρχουν Ελληνίδες και Έλληνες». Όσο η μεγαλόνησος παραμένει διαιρεμένη και τα οδοφράγματα να χωρίζουν τους πρόσφυγες από τις εστίες τους στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια και σε κάθε κατεχόμενη πόλη και χωριό, η απόφασή μας παραμένει δεδομένη για σθεναρή υπεράσπιση των δικαίων του έθνους μας, πρόσθεσε.

Η Κύπρος δεν κείται μακράν, η Κύπρος είναι ελληνισμός και η Αμμόχωστος είναι εμβληματική για έναν ακόμη λόγο, είπε από την πλευρά της η Νίκη Κασιμάτη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. «Επειδή από το 2020 εκδηλώνεται η χερσαία κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας, ακόμα κι απέναντι στα ΗΕ, που γενικεύεται, μένει ατιμώρητη επί δεκαετίες από την διεθνή κοινότητα». Όσοι υπερασπιζόμαστε τις αξίες της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε, τονίζουμε ότι το Κυπριακό είναι απόρροια του τουρκικού προβλήματος, που είναι το μείζον στην περιοχή». Το Κυπριακό, συμπλήρωσε, είναι ένα ζήτημα μιας παράνομης εισβολής και κατοχής και από αυτή τη βάση πρέπει να ξεκινάνε οι σκέψεις για αποκατάσταση του δικαίου.

Η Αμμόχωστος δεν προσφέρεται για αναθεώρηση της ιστορικής, πολιτικής και νομικής πραγματικότητας του μείζονος ζητήματος που είναι η απελευθέρωση.

Συμμετείχαν και μίλησαν στη συνάντηση εκπρόσωποι των Δήμων Πειραιά, Ναυπλίου, Αίγινας και Κέρκυρας, ως μέλη του Δικτύου Καποδίστριας, εκφράζοντας στήριξη προς τον Δήμο Αμμοχώστου και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Να σημειωθεί ότι ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» αποτελούν οι Δήμοι Κέρκυρας, Αίγινας, Αμμοχώστου, Ναυπλίου και Koper – Capodistria (Σλοβενία), οι οποίοι συνδέονται με σταθμούς της ζωής του Ιωάννη Καποδίστρια από τη γέννηση έως τη δολοφονία του.