Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
Κυπριακό.

Σε στάση αναμονής η Κυβέρνηση για τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό. Για νέα προσέγγιση και έμφαση στην γεωπολιτική διάσταση του Κυπριακού, κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ώρα που το Υπουργείο Εξωτερικών ψέγει την πάγια τακτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί ο διεθνής οργανισμός. Νέες ρητορικές προκλήσεις από τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η μόνη λύση που συζητά η Άγκυρα είναι αυτή των δύο κρατών.

Προλειαίνει το έδαφος για τις προκλήσεις που θα λάβουν χώρα στα κατεχόμενα την 20η Ιουλίου, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Σε δήλωσή του για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, στην οποία αναφέρεται ως ειρηνευτική επιχείρηση, ο Γιασάρ Γκιουλέρ μιλά για δικαιολογημένη και απολύτως αναγκαία πράξη και φτάνοντας στο σήμερα, ξεκαθαρίζει ότι η μόνη λύση του Κυπριακού, είναι η λύση δύο κρατών.

«Ο Πρόεδρός μας καλεί την διεθνή κοινότητα μέσω κάθε πλατφόρμας να αναγνωρίσει την «τδβκ» το συντομότερο. Η σημασία αυτής της έκκλησης είναι να λυθεί ο γόρδιος δεσμός μόνιμα και με δίκαιο τρόπο. Ήρθε η ώρα της αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ και της αναγνώρισης της «τδβκ».

Για την Τουρκία το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα, είναι ο εθνικός μας σκοπός, συμπλήρωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, προσθέτοντας ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση στα συμφέροντά τους. Ενώ επανήλθε στις κατηγορίες για στρατικοποίηση της Κύπρου, στην σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίων αυτών των ενεργειών των Ε/κ που διαταράσσουν την ισορροπία στο νησί και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της «τδβκ».

Με αυτή τη ρητορική κατηφορίζει για το νησί σχεδόν ολόκληρη η τουρκική πολιτική ηγεσία τις επόμενες ημέρες και παρότι έγιναν παραινέσεις προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό όπως αποφύγει τις ακραίες εθνικιστικές κορώνες, η Άγκυρα ήδη ανεβάζει τους τόνους.

Παρά την άτεγκτη στάση της Τουρκίας, ο ΠτΔ παραμένει προσηλωμένος στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, μέσω των οποίων, μπορεί, όπως σημείωσε, με νέα προσέγγιση, να υπάρξει κατάληξη σε λύση.  

«Πιστεύω ότι με μια νέα προσέγγιση και μεγαλύτερη έμφαση στην γεωπολιτική διάσταση του κυπριακού, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λύση αποδεκτή από όλους. Το «κλειδί» είναι η επανέναρξη του διαλόγου. Αν αυτό συμβεί, μπορούμε να επιτύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και για τους Ε/κ και για τους Τ/κ».

Σε σχέση με τις Εκθέσεις του Γ.Γ των ΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες και την ειρηνευτική δύναμη, το ΥΠΕΞ, υπογραμμίζει μεν με θετικό πρόσημο την προσήλωσή του στην επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, ψέγει όμως την τακτική που υιοθετεί των ίσων αποστάσεων και της επίρριψης ίσων ευθυνών.

«Οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις στη μη αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους και οπωσδήποτε αποτυγχάνει να δώσει την εικόνα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και παραβίασης από το 1974 της εδαφικής ακεραιότητας της Κ.Δ».

Κι ενώ ο ΠτΔ μόλις 48 ώρες πριν δήλωνε αισιόδοξος για θετικά νέα στο κυπριακό εντός του 2024, η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού διαφώνησε δημόσια, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου.

Αννίτα Δημητρίου – Πρόεδρος Βουλής & πρόεδρος ΔΗΣΥ

«Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξη, να μιλήσω για αισιοδοξία, δεν βλέπω προς το παρόν κάτι θετικό. Μακάρι να γίνει. Κι εμείς γι αυτό εργαζόμαστε και γι αυτό στείλαμε τις δικές μας προτάσεις με την παράθεση των θέσεων ως ΔΗΣΥ στον Πρόεδρο».

Στέφανος Στεφάνου – Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ

«Δεν μπορούμε να μένουμε με δεμένα χέρια. Πρέπει να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες. […] Είναι στα χέρια του Προέδρου η απόφαση πώς θα κινηθεί αλλά και δική του η ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις.»

Και αναφέρθηκε εκ νέου στις προτάσεις του ΑΚΕΛ ώστε να βγει το κυπριακό από το τέλμα.