Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Συνάντηση είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, αναφορικά με την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης για την πρόωρη συνταξιοδότηση. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιώτου μετά την συνάντηση δήλωσε ότι: «Παρουσιάστηκε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων το πλαίσιο για την εισαγωγής μιας στοχευμένης ρύθμισης που καλύπτει τους εργαζομένους οι οποίοι πλέον ως συνταξιούχοι, έχουν εργαστεί και έχουν συνεισφέρει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για 40 χρόνια και σχεδόν πέντε μήνες. Δηλαδή η περίοδος της ασφάλισης τους καλύπτει 40,4 χρόνια και οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να επωφεληθούν μέσα από την πρόταση που έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε ένα μέρος της σύνταξης τους να μπορεί να εξαιρεθεί και το ύψος του μέρους αυτού ανέρχεται με τα δεδομένα του 2024 στα 483 ευρώ, με τα δεδομένα του 2025 στα 512 ευρώ, που αντιστοιχούν στο ύψος της πλήρους βασικής σύνταξης».

«Με την πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούν να εξαιρεθούν από την αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση, οι εργαζομένοι που έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για 40,4 χρόνια. Το μέρος της ελάφρυνσης τους αφορά την εξαίρεση του μέρους της σύνταξης τους που αντιστοιχεί στο ύψος της πλήρους βασικής σύνταξης», εξήγησε 

Μέσα από αυτή τη ρύθμιση επηρεάζεται το 29% όσων έχουν επηρεαστεί από την αναλογιστική μείωση κατά τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα οι επωφελούμενοι ανέρχονται σε 11.049 πρόσωπα. Η ελάφρυνση αυτή καθ' αυτή ανέρχεται σε 750 ευρώ ετησίως με τα δεδομένα του 2024 και θα ανέλθει σε 800 ευρώ ετησίως με τα δεδομένα του 2025, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να ενημερώσει αναλυτικά τα μέλη του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα συγκληθεί κατά τις επόμενες μέρες. Επίσης θα συγκληθεί τις επέμενες μέρες, και το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

«Αναλόγως της ευρύτητας της συναίνεσης που μπορεί να διαμορφωθεί στα σώματα αυτά, θα προχωρήσουμε στην ετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί αναλόγως στο Υπουργικό και ακολούθως στη Βουλή, έτσι ώστε πριν από το τέλος του 2024 να μπορεί αυτή η ρύθμιση με τη μορφή νομοσχεδίου να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί» σημείωσε προσθέτοντας πως «η πρόθεση μας είναι να έχει αναδρομική ισχύ, η οποία να έχει έκταση έξι μηνών από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά θα ψηφιστεί. Αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική συναίνεση, τότε θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα». 

Σε παρέμβαση του στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εργασίας έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με την πρόταση του. 

Όπως εξήγησε για αυτή την ρύθμιση, στρατός και σπουδές δεν υπολογίζονται στα 40,4 χρόνια. Τα χρόνια αυτά αφορούν την περίοδο κατά την οποία εργάστηκε κάποιος καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές, σημείωσε. 

Την ίδια ώρα αναφορικά με την αναδρομικότητα έξι μηνών, ο κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι η πρόταση αφορά όσους έχουν επηρεαστεί από την αναλογιστική μείωση, ανεξαρτήτως την ημερομηνία συνταξιοδότησης τους. Ενώ από την ημερομηνία κατά την οποία θα εγκριθεί η πρόταση, θα λάβουν άμεσα αναδρομικά το ποσό που υπολογίζεται για έξι μήνες.

Διαφωνούν ΣΕΚ-ΠΕΟ, θετική η ΔΕΟΚ

Διαφωνίες έχουν ΠΕΟ και ΣΕΚ σε σχέση με την πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας, ενώ θετικά βλέπει η ΔΕΟΚ τα δεδομένα. 

«Εμείς έχουμε πολλά ερωτηματικά. Μπορεί να φαίνεται ότι βελτιώνει ένα στοιχείο, πρέπει όμως να διευκρινίσουμε όμως ότι δεν μιλούμε για 40 χρόνια συμμετοχής στο σύστημα, αλλά 40,4 ασφαλιστικές μονάδες. Για να διευκρινίσουμε, δεν σημαίνει ότι ένας χρόνος είναι μια ασφαλιστική μονάδα, για κάποιο άτομο, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλός ο μισθός του, που μπορεί να εργάζεται περιοδικά κτλ», ανέφερε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. «Άρα η πρόταση ναι ανεβάζει κάπως τον αριθμό των ωφελουμένων, εντούτοις εντός των ωφελουμένων, δημιουργεί προβληματικά στοιχεία» σημείωσε προσθέτοντας πως αυτός ο διάλογος δεν έγινε ανοικτά και ολοκληρωμένα. 

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ της συντεχνίας Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι στην πρόταση «η συντριπτική πλειοψηφία των επηρεαζομένων συνταξιούχων μένει εκτός της ρύθμισης». Παράλληλα τόνισε ότι «δεν δεχόμαστε να δημιουργήσουμε συνταξιούχους διαφορετικών ταχυτήτων, δεν δεχόμαστε να θέσουμε διλήμματα στους ίδιους τους συνταξιούχους, σε αυτούς που θα επωφεληθούν και την μεγαλύτερη ομάδα, αυτοί που μένουν εκτός της ρύθμισης», ενώ ζήτησε την συνέχεια του διαλόγου, την αξιολόγηση και αξιοποίηση των εναλλακτικών δυνατοτήτων που δίνονται.

Θετική βρίσκει τη ΔΕΟΚ η πρόταση της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε ο Στέλιος Χριστοδούλου, πρόεδρος της συντεχνίας «έχει γίνει περί τα τέλη του χρόνου μια εισήγηση από τον Υπ. Εργασίας, η οποία προνοούσε να επψφεληθεί ένας αριθμός γύρω στο 23%, όσων είχαν πάρει σύνταξη στα 63 και είχαν μειωμένη σύνταξη. Σήμερα με την νέα εισήγηση του υπ. το ποσοστό αυτό είναι στο 29%. Εμάς μας βρίσκει θετικούς η πρόταση». 

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των συντεχνιών