Στις 11 παρά 10 απόψε παραδίδει την έκθεση της στον Αντόνιο Γκουτέρες η Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την εξάμηνη αποστολή της, που είχε ως στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους για επιστροφή στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.
Η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα αναμένεται στη συνέχεια να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, εν αναμονή και των επόμενων κινήσεων του γενικού γραμματέα, που θα συμπεριλαμβάνουν και ενδεχόμενη ανανέωση του συμβολαίου της κ. Ολγκίν.
Επόμενος στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η διευθέτηση τριμερούς συνάντηση Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη, Τατάρ, μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Την ίδια ώρα απόψε σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να λάβει χώρα η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθούν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ που φιλοξενούνται στην Ουάσιγκτον και το Κυπριακό αναμένεται να είναι στην ατζέντα.
Χθες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμμετείχε σε ανοικτή συζήτηση στην Ουάσιγκτον με συντονιστή τον πρώην Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ.
Κυριάκος Μητσοτάκης – Πρωθυπουργός Ελλάδας
Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή. Το ζήτημα αυτό δεν έχει επιλυθεί. Ο μόνος τρόπος για την επίλυση του είναι να παραμείνουμε στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θέλω απλώς να υπενθυμίσω στο ακροατήριο ότι υπάρχει ακόμη μια ευρωπαϊκή χώρα που είναι εν μέρει υπό κατοχή.
Λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίηση της συνάντησης ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex καταγγέλλοντας την πραγματοποίηση από ελληνικής πλευράς στρατιωτικών γυμνασίων στο Ανατολικό Αιγαίο, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι τα νησιά της περιοχής θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.
Ωστόσο σήμερα το μεσημέρι η συγκεκριμένη αγγελία προς ναυτιλομένους κατέβηκε από την ιστοσελίδα της υδρογραφικής εταιρείας της Τουρκίας.
Ανοικτή επιστολή Αννίτας
Ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη απέστειλε το απόγευμα η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου. Αφού υποδεικνύει πως η ε/κ πλευρά δεν διαθέτει την πολυτέλεια να απορρίπτει, ή να αγνοεί ως μη επαρκή την οποιαδήποτε ιδέα/πρόταση υποβάλλεται από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, χωρίς την ταυτόχρονη κατάθεση ικανοποιητικής και σχετικής αντιπρότασης, καταθέτει συγκεκριμένες εισηγήσεις για πρωτοβουλίες που δύναται να αναλάβει η δική μας πλευρά.
Μεταξύ άλλων προτείνεται:
Η εκτέλεση από δικής μας πλευράς, των απαραίτητων εργασιών για προετοιμασία διάνοιξης του οδοφράγματος στην περιοχή Μιας Μηλιάς, αλλά και ενός επιπρόσθετου οδοφράγματος στο Πυρόι ή τον Πύργο.
Η μονομερή και επίσημη δήλωση προθέσεων, με την οποία να ενημερώνει τόσο τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και τα αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα, ότι, σε περίπτωση επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων βάση του συμφωνημένου πλαισίου η Κυπριακή Δημοκρατία θα συναινέσει στην επανέναρξη του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – ΕΕ.
Καθώς επίσης και η αφαίρεση του συρμάτινου φράκτη στη Νεκρή Ζώνη που τοποθετήθηκε επί προηγούμενης διακυβέρνησης.
Αννίτα Δημητρίου – Πρόεδρος ΔΗΣΥ
Σήμερα αποστέλλουμε γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για ακόμη μια φορά, τις θέσεις, εισηγήσεις και εκτιμήσεις μας για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό Πρόβλημα αλλά και για συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η δική μας πλευρά. Η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί από όλους μας σαφείς θέσεις αλλά και διαφάνεια. Γι’ αυτό και προχωρούμε στη δημοσιοποίηση της σημερινής μας επιστολής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου θα έπρεπε να προηγηθεί ολοκληρωμένη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων προτού ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετεί ή απορρίψει την όποια εισήγηση.