Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γαζα

Είκοσι εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στον βομβαρδισμό σχολείου που φιλοξενεί εκτοπισμένους στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η Χαμάς, καταγγέλλοντας ενέργεια ενταγμένη στη «γενοκτονία» που διαπράττει κατ' αυτή το Ισραήλ, οι ένοπλες δυνάμεις του οποίου συνεχίζουν ταυτόχρονα την επίθεσή τους στο βόρειο τμήμα του θυλάκου.

Ο πόλεμος, που διανύει τον 10ο μήνα του, δεν γνωρίζει καμιά ανάπαυλα, την ώρα που αναμένεται να διεξαχθούν νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ με την ελπίδα να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Πρόκειται για ανθρώπους που απήχθησαν όταν εξαπολύθηκε η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, που το Ισραήλ ανταπέδωσε εξαπολύοντας στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από το 2007.

Η Χαμάς πρόσαψε τον βομβαρδισμό στο Ισραήλ δίνοντας τον ίδιο απολογισμό, 29 νεκρούς, «στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες».

«Η σφαγή αυτή είναι η συνέχιση του εγκλήματος της γενοκτονίας που διαπράττει ο στρατός κατοχής εναντίον του λαού μας για 10ο συνεχόμενο μήνα», κατήγγειλε η υπηρεσία Τύπου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως επαληθεύει τις πληροφορίες για τον βομβαρδισμό, τον τέταρτο με στόχο σχολείο σε ισάριθμες ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας, μικροσκοπικό θύλακο που ρημάζεται από τους βομβαρδισμούς κι απειλείται από λιμό.

Άλλα τρία σχολεία, που έχουν μετατραπεί σε κέντρα φιλοξενίας εκτοπισμένων, επλήγησαν από το Σάββατο σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς με τουλάχιστον 20 νεκρούς, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως οι στόχοι ήταν «τρομοκράτες», καθώς κατηγορούν συχνά τη Χαμάς πως «χρησιμοποιεί» άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Νέα απώλεια του Ισραήλ στη Γάζα

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια μαχών στο κέντρο της Γάζας, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Ο στρατιώτης είναι ο λοχίας Πρώτης τάξης Ταλ Λαχάτ, 21 ετών, της μονάδας καταδρομέων Maglan, από το Kfar Saba.

Ο θάνατός του ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών του Ισραήλ στη χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στη Γάζα και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα σε 327.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν 13χρονο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

 

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα έναν 13χρονο Παλαιστίνιο, κοντά στην πόλη της Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, έγινε γνωστό από το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι δυνάμεις του πυροβόλησαν Παλαιστινίους που πετούσαν πέτρες εναντίον των οχημάτων τους.

Το αγόρι, το οποίο ονομάζεται Γκασάν Γκαρίμπ Ζαχράν, πυροβολήθηκε στην πόλη Ντέιρ Άμπου Μασάλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον παιδιών, τραυματίζοντας σοβαρά τον Ζαχράν.

Ο 13χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Palestinian Medical Complex στη Ραμάλα, όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωση πως ένα πλήθος Παλαιστινίων «πετούσε πέτρες εναντίον ισραηλινών οχημάτων, παρακείμενων στην περιοχή Ντέιρ Άμπου Μασάλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν στο σημείο απάντησαν πυροβολώντας προς τους τρομοκράτες. Ως αποτέλεσμα, ένας από τους τρομοκράτες επλήγη».

Κατηγορίες ΗΠΑ προς Ιράν πως υποκινεί διαδηλώσεις για τη Γάζα

Κορυφαία αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγόρησε χθες Τρίτη το Ιράν, χώρα που υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ότι ενθαρρύνει και υποκινεί διαδηλώσεις στις ΗΠΑ εναντίον του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας πως πληρώνει διαδηλωτές.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου, έχουν γίνει πολλές μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων απ' άκρου σ' άκρο των ΗΠΑ, ειδικά σε πανεπιστημιουπόλεις.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, παράγοντες συνδεόμενοι με την ιρανική Κυβέρνηση δρουν για να εκμεταλλευθούν τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στη Γάζα», τόνισε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Αβρίλ Χέινς, που επιβλέπει και συντονίζει αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της CIA.

«Η ελευθερία της έκφρασης διαφόρων απόψεων, όταν εκφράζονται χωρίς βία, είναι κεντρική για τη δημοκρατία μας, όμως είναι σημαντικό να προειδοποιούμε για τους ξένους παράγοντες οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους διαλόγους μας για τους δικούς τους σκοπούς», συνέχισε.

Το Ιράν «γίνεται ολοένα πιο επιθετικό στις προσπάθειες επηρεασμού στο εξωτερικό, επιδιώκοντας να ευνοήσει τις συγκρούσεις και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς μας», υποστήριξε η κορυφαία αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Υποσχέθηκε στην ανακοίνωση ότι οι υπηρεσίες της θα δημοσιοποιούν «τακτικά» πληροφορίες για τις απόπειρες πολιτικής χειραγώγησης από πλευράς ξένων παραγόντων, εν μέσω εκλογικής χρονιάς.