Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Σήμερα αναμένεται να παραδώσει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, την έκθεσή της για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή της, η κ. Ολγκίν ανέφερε πως θα παρουσιάσει την έκθεσή της στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Ιουλίου, αλλά η δέσμευσή της δεν έχει τελειώσει και θα συνεχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές λύσεις για μια βιώσιμη λύση. Πρόσθεσε πως ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει τα μέτρα που θα ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες.

Παρά τα παίγνια Άγκυρας και ψευδοκράτους, το κλειδί των όποιων επόμενων βημάτων στο Κυπριακό κρατά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αναμένεται να λάβει τελεσίδικες αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει, εντός των επόμενων 24ώρων.

Κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούν ότι, εκτός απροόπτου, θα ανανεώσει την εντολή του προς την απεσταλμένη του, για συνέχιση της αποστολής της στο Κυπριακό, με το βλέμμα και στον Σεπτέμβριο, οπότε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ίσως επιχειρήσει να φέρει τους δύο ηγέτες σε άτυπη κοινή συνάντηση.

Στο μεταξύ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, έπειτα από ξαφνικό αίτημα της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου αναμένεται να τεθεί και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η διμερής συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, που δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των δύο ηγετών, θα πραγματοποιηθεί στις 16.00 το απόγευμα (ώρα Αμερικής). Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Άννα-Μαρία Μπούρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι μια σύντομη συνάντηση στο πλαίσιο του ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας και των επαφών που διατηρούν οι δύο πλευρές μετά τη υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2023.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσαν ως θετική την προσπάθεια διατήρησης διαύλων επικοινωνίας και υπογράμμισαν ότι οι επαφές έχουν μπει σε ένα πλαίσιο κανονικότητας, χωρίς υπερβολική δραματοποίηση.

Χθες, πάντως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι έπειτα από τρία δύσκολα χρόνια οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υπογραμμίζοντας πως «αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά». 

Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν γίνεται δέκα ημέρες πριν από την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, όπου αναμένεται να δώσει το παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εκδηλώσεις καταδίκης.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή στις 11.15 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη ο Διεθνής Οργανισμός να παραμείνει το πλαίσιο που καθορίστηκε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.