Συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες για την δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των συνομιλιών στο κυπριακό, τέθηκαν το πρωί επί τάπητος στην συνάντηση του προέδρου Χριστοδουλίδη με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν στις Βρυξέλες.
«Είχαμε μία πολύ συγκεκριμένη συζήτηση για το πως δημιουργούνται οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες…», επισήμανε ο ΠτΔ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ιδέες που μπήκαν στο τραπέζι, αφορούν τόσο την διαδικασία όσο και την ουσία των συνομιλιών, με τις δυο πλευρές να εξακολουθούν όπως φάνηκε να επενδύουν στον προγραμματισμό μία άτυπης έστω τριμερούς συνάντησης, υπό τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Ν.Υ. Προϋπόθεση ωστόσο να αλλάξει τροπάριο ο Ερσιν Τατάρ, ο οποίος συναντάτε
την Δευτέρα στο Λονδίνο με την κα Ολγκίν.
«Με την επιστροφή μου στην Κύπρο θα συγκαλέσω το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερώσω τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, να μοιραστώ και μαζί τους τις σκέψεις μου για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από κοινού.», ανέφερε ο ΠτΔ.
Σε μια άλλη εξέλιξη μετά από συντονισμένες ενέργειες του προέδρου της Δημοκρατίας και της προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, το κυπριακό εντάχθηκε στο έγγραφο με τις 10 βασικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την επόμενη πενταετία.
«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταφέραμε να εντάξουμε σε αυτό και το Κυπριακό. Με σαφή αναφορά για ισχυρή στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανένωση της πατρίδας μας, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΗΕ καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.», σημείωσε η Αννίτα Δημητρίου.
«Αυτό είναι ένδειξη, όχι μόνο σε σχέση με μηνύματα που στέλνουμε και στην Κύπρο άλλα μηνύματα που στέλνουμε και στη διεθνή κοινότητα και μηνύματα που στέλνονται, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες δικές μας και της Προέδρου της Βουλής, με συγκεκριμένη αναφορά και για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο ΠτΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της αναφοράς υπογραμμίζει την ανάγκη για συνέχιση της ισχυρής στήριξης της ΕΕ στις προσπάθειες των ΗΕ για επανένωση της Κύπρου, στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ, το κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ, ενώ εκφράζεται ετοιμότητα για προώθησης και στήριξης των προσπαθειών των οποίων ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη.
Μεταξύ άλλων στα «Δέκα Σημεία Στρατηγικής» που εγκρίθηκαν από τη Σύνοδο Αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γίνεται επίσης αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης μέσω και της PESCO, ολιστικής αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, και προστασίας των εξωτερικών συνόδων μέσω της ενίσχυσης της Frontex.
«Μέσω του ΕΛΚ, συμβάλλουμε στο κοινό όραμα για μια Κύπρο ασφαλή, με κοινωνική αλληλεγγύη και ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική.», ανέφερε η κ. Δημητρίου.
Κτίζουμε μια πραγματική Ενεργειακή Ένωση και μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, κατέληξε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.