Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την άμεση και έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, προκάλεσαν οι απειλές που εξαπέλυσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα το βράδυ της Τετάρτης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η Λευκωσία διαβεβαιώνει ότι οι απειλές είναι αβάσιμες. Την ίδια ώρα, Ισραηλινό δημοσίευμα παρουσίασε «τους πιθανούς στόχους στο νησί», σε ενδεχόμενο υλοποίησης των απειλών Νασράλα. 

«Ο Νασράλα δεν επεκτάθηκε και δεν διευκρίνισε στην ομιλία τους στόχους στην Κύπρο που μπορεί να είναι στις προθέσεις των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ μια μέρα, εάν η Κύπρος παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ», αναφέρει ο συντάκτης Assaf Rosenzweig.

Η Κύπρος διαθέτει μια μικρή και όχι ιδιαίτερα ισχυρή αεροπορία με σχετικά παλιά μέσα, σημειώνει, ενώ τέσσερις είναι οι κύριες αεροπορικές βάσεις στη χώρα, με τις δυτικότερες περιοχές να απέχουν μόλις 300 χιλιόμετρα από τη λιβανέζικη ακτογραμμή.

1

Οι τέσσερις πιθανοί στόχοι 

Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο, τέσσερις είναι οι πιθανοί στόχοι σε μια ενδεχόμενη επίθεση από Χεζμπολάχ. Πρώτη στη λίστα, η αεροπορική βάση στην επαρχία Πάφου, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο. «Η αεροπορική βάση στην Πάφο θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο κεντρική στην Κύπρο και εκεί βρίσκονται οι κύριες αεροπορικές υποδομές της τοπικής αεροπορίας», αναφέρεται.

«Ένας άλλος πιθανός στόχος είναι η αεροπορική βάση στη Λακατάμια, που βρίσκεται λίγο νότια της κυπριακής πρωτεύουσας Λευκωσίας. Η βάση αυτή θεωρείται το αρχηγείο της κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά σχετικά λίγα αεροσκάφη βρίσκονται εκεί», σημειώνεται. 

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, η μονάδα εναέριου ελέγχου στην περιοχή του Τροόδους, «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ακραίο σενάριο ως στόχος της Χεζμπολάχ».Η βάση, όπως προσθέτει δεν διαθέτει διάδρομο για απογειώσεις και προσγειώσεις και δεν χρησιμοποιείται από αεροσκάφη, αλλά υπάρχουν πολλές μονάδες ραντάρ και συστήματα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και συστήματα αεράμυνας.

1

Ένας άλλος σημαντικός και κεντρικός εναέριος στόχος στην Κύπρο σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα, αλλά που θα είναι πιθανότατα πολύ χαμηλότερη προτεραιότητας για χτύπημα από τη Χεζμπολάχ, είναι η βάση της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι. Η βάση θεωρείται αποκλειστική βάση του Βρετανικού Στρατού και δεν φιλοξενεί αεροπορική δραστηριότητα της τοπικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η βάση του Ακρωτηρίου θεωρείται η μόνη βρετανική αεροπορική βάση στην ανατολική Μεσόγειο και χρησιμεύει ως σημαντικό σημείο εκκίνησης για τη βρετανική στρατιωτική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή.

Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν η Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου φιλοξενούσε αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά δεν είναι γνωστή καμία παρόμοια δραστηριότητα από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, προστίθεται, ενώ η πιθανότητα η Χεζμπολάχ να επιλέξει να επιτεθεί στη βάση του Ακρωτηρίου και να θέσει σε κίνδυνο προηγμένα αεροσκάφη και υπηρεσιακό προσωπικό της Βρετανίας, μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, είναι πολύ μικρή.