Τηλεόραση Ραδιόφωνο
συρματοπλεγμα αμμοχωστος

Την Πέμπτη οδηγείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισμα υπό τον τίτλο «Επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους». Αγώνας Κύπριων βουλευτών για τροποποιήσεις, την ώρα που ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας καταγγέλλει ότι αλλοιώθηκε το αρχικό κείμενο και περιλήφθηκαν απαράδεκτες αναφορές.

Μάχη μέχρι και την υστάτη για τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο προσχέδιο ψηφίσματος με τίτλο «Επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους» θα δώσουν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία μεταβαίνουν στο Στρασβούργο την Κυριακή, για τη σύνοδο της Ολομέλειας που αρχίζει τη Δευτέρα, και όπου το ψήφισμα θα τεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Ιουνίου.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, στο προσχέδιο του ψηφίσματος έχουν περιληφθεί απαράδεκτες αναφορές που παραγνωρίζουν την ευθύνη της κατοχικής Τουρκίας.

Μεταξύ των σημείων που προβληματίζουν στο προσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε στη βάση έκθεσης του Ιταλού βουλευτή Piero Fassino, μετά από δύο αποστολές που πραγματοποίησε στην Κύπρο, είναι η αναφορά σε «έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να εφαρμόσουν πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο τον τερματισμό της απομόνωσης και την προώθηση της συνεργασίας προς όφελος και των δύο κοινοτήτων».

Γιώργος Λουκαΐδης – Μέλος Αντιπροσωπείας Βουλής

«Προτείνουμε συγκεκριμένες τροπολογίες και θα επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε συναίνεση στην Συνέλευση ώστε να πετύχουμε βελτιώσεις. Δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε απέναντί μας την Τουρκία, έχουμε απέναντί μας βουλευτή ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο μεν αλλά είναι Τ/κ καταγωγής και ανήκει στο UBP του Ερσίν Τατάρ και χρειάζεται να συνεχίσουμε να τεκμηριώνουμε τις θέσεις μας και να απαντάμε στην προπαγάνδα».

Κωστής Ευσταθίου - Μέλος Αντιπροσωπείας Βουλής

«Υπάρχουν κάποιες αναφορές οι οποίες συνάδουν με το τουρκικό αφήγημα που δεν μας βρίσκουν καθόλου ικανοποιημένους. […] Το μοίρασμα του καρπουζιού στα δύο, ότι φταίει και ο θύτης και το θύμα, ότι το ζήτημα αφορά Τ/κ και Ε/κ ωσάν να μην υπάρχει Τουρκία…»

Αλλοίωση του αρχικού κειμένου του ψηφίσματος, καταγγέλλει την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος χαρακτηρίζει σειρά αναφορών του ως απαράδεκτες και καλεί την αντιπροσωπεία της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών, να παρέμβουν προς αποκατάσταση του αρχικού κειμένου.

Το αρχικό ψήφισμα είχε κατατεθεί από Βρετανούς βουλευτές, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου.

Βασίλης Μαύρου - Πρόεδρος Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας

«Άλλαξε ακόμη και ο τίτλος του, ενώ καλούσε για την επιστροφή της Αμμοχώστου, τώρα αναφέρεται μόνο στο 18% καθώς λέει επιστροφή των Βαρωσίων και αλλοιώνει την ίδια την ουσία του αγώνα που διεξάγεται σε σχέση με την πόλη της Αμμοχώστου».

Μεταξύ των σημείων που θεωρούνται σημαντικά στο κείμενο, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία των Κύπριων βουλευτών, είναι η έκκληση που γίνεται προς την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, να άρει όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί από τον Οκτώβριο του 2020 κι έπειτα σε σχέση με την Αμμόχωστο, αλλά και προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την θέση για λύση δύο κρατών. Γίνεται μεταξύ άλλων, σαφής αναφορά στην λύση ΔΔΟ και υπογραμμίζει την ανάγκη επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους.

Γιώργος Λουκαΐδης – Μέλος Αντιπροσωπείας Βουλής

«Η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει αντίθετη γνώμη. Όλα αυτά μιλούν από μόνα τους, συνεχίζουμε την προσπάθεια για βελτιώσεις κατά το δυνατόν περισσότερες».

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία θα συμμετέχει και ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης.