Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΤΡ

Νέα κόντρα Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ φαίνεται να βρίσκεται στα «σκαριά» αυτή τη φορά σε σχέση με τη δημοσίευση των στοιχείων σχετικά με τις προσλήψεις συμβούλων και συνεργατών. Έκπληκτη δηλώνει η Κυβέρνηση στην απαντητική της επιστολή τονίζοντας πως ο ΔΗΣΥ επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία. Με νέα ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ σημειώνει πως δεν πρέπει να εκπλήσσεται η Κυβέρνηση σε ένα θέμα που έχει μόνο αστοχίες και λάθη. Οι τόνοι φαίνεται πως οξύνονται ακόμα περισσότερο με τον ΚΕ να απαντά ξανά σε έντονο ύφος πως ο λαϊκισμός του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Το κόμμα της Πινδάρου μέσω της ανακοίνωσης καλεί την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν τη μη τήρηση της εν λόγω υποχρεωτικής πρόνοιας.

Από την άλλη η Κυβέρνηση, μέσω γραπτής απάντησης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, δηλώνει πως η σχετική λίστα έχει κοινοποιηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων εδώ και 4 ημέρες.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά απάντησε στον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη λέγοντας πως σημασία έχει να κάνουμε πραγματικά βήματα προς τα εμπρός και όχι να μένουμε σε όσα πλήγωσαν τους πολίτες στο παρελθόν.

Με σαφείς υπαινιγμούς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει στην ανακοίνωσή του πως ο ΔΗΣΥ αποφεύγει τις αναφορές στην ανυπαρξία ανάλογης ρύθμισης για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες επειδή προφανώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη βούληση ούτε η παραμικρή πολιτική ευαισθησία.

Η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Διοίκηση Προεδρίας οφείλει να δημοσιεύσει όλα τα σχετικά στοιχεία με τις προσλήψεις συμβούλων και συνεργατών, μεταξύ άλλων και το ονοματεπώνυμό τους.

Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται στη μη τήρηση της εν λόγω υποχρεωτικής πρόνοιας, η οποία εισήχθηκε για λόγους διαφάνειας.

Καλείται η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. Προτίθεται να δημοσιεύσει τα ονόματα των συμβούλων που έχουν προσληφθεί; Αν όχι, δεν θεωρεί ότι παραβιάζει τη νομοθεσία;

Η απάντηση της Κυβέρνησης μέσω του κ. Λετυμπιώτη

Μόνο έκπληξη μπορεί να προκαλέσει η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων των συμβούλων και συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργών.  Η έκπληξή μας οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι, ήδη, από τις 17 Ιουνίου 2024 η σχετική λίστα, με πλήρη ονοματεπώνυμα, έχει κοινοποιηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρόλο που ούτε μας ζητήθηκε αλλά και ούτε προνοείται στη σχετική νομοθεσία.  

Η ίδια λίστα έχει, επίσης, σταλεί και στην Ελεγκτική Υπηρεσία.  

Αφετέρου θα αναμέναμε από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να έχει υπόψη του τόσο τις πρόνοιες των νομοθεσιών και ειδικότερα τη νομοθεσία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.  Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, που η παρούσα Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει, τα στοιχεία των Συμβούλων και Συνεργατών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, τηρουμένων πάντοτε και των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.  Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, υπήρξε επικοινωνία με την αρμόδια Επίτροπο, στο πλαίσιο της οποίας κρίθηκε ότι η δημοσίευση των αρχικών των ονομάτων εξυπηρετεί την αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με τον επιδιωκόμενο από τη νομοθεσία σκοπό.  

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι ανάλογη πρακτική περί δημοσιοποίησης των στοιχείων δεν προνοείται στη σχετική νομοθεσία για τους Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες, ως θα αναμενόταν.      

Η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού θα μπορούσε να αποταθεί στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προτού ζητήσει δήθεν εξηγήσεις ή κάνει λόγο για ανύπαρκτη παραβίαση νομοθεσίας.  

Η επιλεκτική ευαισθησία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ αγνοεί το γεγονός ότι είναι με πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης που ρυθμίστηκε νομοθετικά ένα σαφές πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει την πρόσληψη Συμβούλων – Συνεργατών των μελών της Κυβέρνησης, καλύπτοντας έτσι το προηγούμενο κενό.  

Η διαφάνεια δεν εξυπηρετείται μέσα από ανεδαφικές τοποθετήσεις και λαϊκίστικες προσεγγίσεις.  Ως Κυβέρνηση έχουμε αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή μας σε διαφανείς διαδικασίες και παραμένουμε πιστοί στην προάσπιση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αξιοκρατίας.

Εκ νέου απάντηση ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του Ονούφριου Κουλλά

Ευτυχώς γνωρίζουμε πολύ καλά τη νομοθεσία η οποία αναφέρει «η έναρξη, η λήξη και/ή ο τερματισμός της σύμβασης απασχόλησης δημοσιοποιούνται με ανακοίνωση που αναρτά στην ιστοσελίδα της η Διοίκηση Προεδρίας, στην οποία περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο του συμβούλου-συνεργάτη, το μέλος της κυβέρνησης με το οποίο αυτός έχει συμβληθεί, οι απολαβές του και ο ακαδημαϊκός ή επαγγελματικός του τίτλος, τηρουμένων των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων…».

Η δημοσιοποίηση του ονόματος είναι σαφής και δεν μπορεί να αναιρείται από κάποια άλλη προϋπόθεση ή νομοθεσία. Η πρόθεση του νομοθέτη ήταν να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο σημείο αυτό. Αν ήταν να αναιρείται απόλυτα από άλλη νομοθεσία τότε θα έπρεπε να μην υπήρχε καθόλου.

Δεν μπορεί να κοροϊδεύουμε τους πολίτες. Αυτοί είναι που πρέπει να γνωρίζουν τα ονόματα. Σημασία έχει να κάνουμε πραγματικά βήματα προς τα εμπρός και όχι να μένουμε σε όσα πλήγωσαν τους πολίτες στο παρελθόν.

Όλοι υπέγραψαν συμβάσεις μετά την ψήφιση της νομοθεσίας. Έπρεπε να γνωρίζουν και να τους ζητηθεί η συγκατάθεση, αν ετίθετο άλλο νομικό ζήτημα.

Δεν πρέπει να προκαλεί «έκπληξη» στην κυβέρνηση η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού επειδή πλέον η πλήρης διαφάνεια παντού είναι αρχή που θα υπηρετήσουμε με απόλυτο και αταλάντευτο τρόπο. Είτε αρέσει είτε όχι.

Ούτε πρέπει να εκπλήσσεται η κυβέρνηση σε ένα θέμα που μόνο αστοχίες, λάθη, βολέματα και προβληματικές διαδικασίες έχει στο ενεργητικό της.

ΚΕ: Ο λαϊκισμός του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ ξεπερνά κάθε προηγούμενο

Συνεχίζει ο κ. Κουλλάς να εγκαλεί την Κυβέρνηση, η οποία για πρώτη φορά στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας ρύθμισε με νομοθεσία το θέμα των συμβούλων, διασφαλίζοντας επιτέλους τη διαφάνεια γύρω από αυτό το θέμα.

 Αναμένουμε από τον κ. Κουλλά και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο να αποταθεί στη Βουλή και την Ελεγκτική Υπηρεσία για να επιβεβαιώσει κατά πόσον η Κυβέρνηση έχει καταθέσει πλήρη κατάλογο με όλα τα στοιχεία των συμβούλων-συνεργατών. Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε οτιδήποτε.

Τέλος, μπορεί η ηγεσία του ΔΗΣΥ να αποταθεί στην αρμόδια Επίτροπο.

Σημειώνεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στην ανυπαρξία ανάλογης ρύθμισης για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες επειδή προφανώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη βούληση ούτε η παραμικρή πολιτική ευαισθησία. Η διαφάνεια δεν μπορεί να είναι επιλεκτική ούτε ετεροχρονισμένη.