Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χασαν Νασραλα

Μία άνευ προηγουμένου απειλή κατά της Κύπρου εξαπέλυσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, δηλώνοντας πως η χώρα θα γίνει μέρος του πολέμου αν συνεχίσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποεί αεροδρόμια και βάσεις για στρατιωτικές ασκήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκετται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, ξεκαθαρίσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης, τονίζοντας πως η ΚΔ δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης.

«Ο ρόλος μας αυτός όπως εκδηλώνεται για παράδειγμα μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά και από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Άρα επαναλαμβάνω η Κύπρος, η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. Αντίθετα μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης» πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον Λίβανο ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «φυσικά υπάρχει δίαυλος επικοινωίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράκ. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού».

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις του Νασράλα, ο Πρόεδρος είπε «δεν είναι ευχάριστες οι δηλώσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε καμία απολύτως περίπτωση».

Ερωτηθείς αν θα έχει επικοινωνία με ξένους ηγέτες για αυτές τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «σίγουρα, μέσω της διπλωματικής οδού. Αλλά, επαναλαμβάνω, το τι πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δημόσιο, δεν είναι εν κρυπτώ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος». 

Οι απειλές της Χεζμπολάχ

Ο Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα απείλησε ότι η Κύπρος θα γίνει μέρος αυτού του πολέμου αν συνεχίσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις για στρατιωτικές ασκήσεις. 

Το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα το αντιμετωπίσει ως τέτοιο, ανέφερε χαρακτηριστικά. Πέραν της ευθείας απειλής μίλησε και για άλλους στόχους που βρίσκονται στον κατάλογο της οργάνωσης στην Μεσόγειο σε περίπτωση πολέμου, φωτογραφίζοντας και πάλι την Κύπρο.

Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της Ζεμπολάχ απειλεί την Κύπρο, με την δήλωση του να προκαλεί πραγματικά σοκ. Κυβερνητική πηγή πάντως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι η Κύπρος ποτέ δεν παίρνει μέρος σε οποιαδήποτε διένεξη. Όπως μας λέχθηκε η Κύπρος δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στον Πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς και η μοναδική συμβολή της είναι σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Να υπενθυμίσουμε ότι προ μερικών βδομάδων και μετά την συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ ΕΕ και Λιβάνου, ο Ναρσάλα είχε απειλήσει ότι θα πλημμυρίσει την Κύπρο με Σύρους μετανάστες.

Επανέλαβε την στήριξη της οργάνωσης προς την Γάζα και τόνισε ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για όλα. Δεν φοβόμαστε. Το αίτημά μας είναι σαφές: Πλήρης και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε επίσης, ότι η ομάδα του θα πολεμήσει χωρίς κανόνες και χωρίς ανώτατα όρια σε περίπτωση ενός ευρύτερου πολέμου με το Ισραήλ και ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ. Όλα αυτά την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι ότι επίκειται γενικευμένος πόλεμος.