Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Θέμα μηνών θεωρεί η Λευκωσία την κατάργηση των θεωρήσεων που απαιτούνται από τους Κύπριους για είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη.

Στις θετικές συνέπειες που προκύπτουν για την Κυπριακή Δημοκρατία από τη θεσμοθέτηση του Στρατηγικού Διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Σώματος.

«Αγγίζει πολλά Υπουργεία, πολλά θέματα, όπως η ενέργεια, η ασφάλεια, το εμπόριο, η προσέλκυση επενδύσεων, η έρευνα και η τεχνολογία, ο πολιτισμός. Άρα, χρειάζεται η συνεργασία όλων. Την ίδια στιγμή, για την επίτευξη του στόχου να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο Πρόγραμμα των ΗΠΑ που δεν χρειάζονται οι κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων θεωρήσεις εισόδου, είμαστε στο τελικό στάδιο, για αυτό αναμένω από όλους να εργαστούμε για την υλοποίηση αυτού του στόχου», ανέφερε ο Πρόεδρος. 

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, ότι πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου, θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες για κατάργηση των θεωρήσεων  εισόδου για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό που παραμένει είναι μια πρακτική δυσκολία η οποία υπάρχει ως παράμετρος από πλευράς ΗΠΑ, δηλαδή το ποσοστό απόρριψης να είναι μικρότερο του 3%. Δηλαδή, στις 100 αιτήσεις που κάνουν Κύπριοι κάτοχοι διαβατηρίων, να απορρίπτονται λιγότερες από τρεις. Πέρυσι ήμασταν πολύ κοντά στον στόχο, ευελπιστούμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να αγγίξουμε τον στόχο» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στο θέμα θεσμοθέτησης του στρατηγικού διαλόγου Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένων Πολιτειών επανήλθε σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, απαντώντας δια του εκπροσώπου του Ονούφριου Κουλλά, στην χθεσινή καταγγελτική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

«Δεν είναι ιδεολογικό θέμα. Πάνω από όλα θέτουμε το συμφέρον της μικρής μας πατρίδας για να μπορεί να αντιμετωπίζει τους κινδύνους σε μια ταραχώδη περιοχή. Δυστυχώς το ΑΚΕΛ, στη χθεσινή του τοποθέτηση, η οποία ήταν βγαλμένη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, είδε «υποταγή» της χώρας μας στις ΗΠΑ. Το ΑΚΕΛ, παραμένοντας προσκολλημένο στο αντιδυτικό και αντιευρωπαϊκό χαράκωμά του θέλει να κρατήσει τη χώρα μας καθηλωμένη στο παρελθόν, χωρίς ουσιαστικές συμμαχίες» ανέφερε ο Κ. Κουλλάς.

Εν αναμονή εξελίξεων 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε και κατά πόσον υπάρχουν νεότερα σε σχέση με το μέλλον της αποστολής της κ. Ολγκίν στο Κυπριακό.

«Μόλις υπάρξει οτιδήποτε νεότερο σε σχέση είτε με την υποβολή της έκθεσης της κ. Ολγκίν στον ΓΓ των ΗΕ είτε για τη διευθέτηση νέας συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα δοθεί στη δημοσιότητα», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.  

Το Κυπριακό ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετρίτη.