Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Η υπογραφείσα συμφωνία Ρωσίας – Βόρειας Κορέας για την «Εταιρική Σχέση» προβλέπει αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ρωσία και Βόρεια Κορέα μπορεί να συνεργαστούν στη «στρατιωτική σφαίρα» με νέα συμφωνία πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. 

«Η Βόρεια Κορέα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί» σημείωσε.

«Η στάση της Βόρειας Κορέας στο Ουκρανικό είναι μια ακόμα απόδειξη της κυρίαρχης πολιτικής της» υποστήριξε ο Πούτιν. 

«Τα θέματα ασφάλειας και η διεθνής ατζέντα πήραν σημαντική θέση στις διαπραγματεύσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν», είπε ο Πούτιν.

«Η Συνολική Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και της ΛΔΚ έχει ειρηνευτικό και αμυντικό χαρακτήρα», υποστήριξε από πλευράς του ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της ΛΔΚ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της ιατρικής εκπαίδευσης και της επιστήμης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

«Το Συνολικό Σύμφωνο Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας την Τετάρτη περιλαμβάνει μια ρήτρα αμοιβαίας άμυνας βάσει της οποίας κάθε χώρα συμφωνεί να βοηθήσει την άλλη να αποκρούσει εξωτερική επιθετικότητα», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Βόρεια Κορέα «εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση, το στρατό και το λαό της Ρωσίας στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία για να προστατεύσουν την κυριαρχία, τα συμφέροντα της ασφάλειας και την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας τους, δήλωσε ο Κιμ.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι συνομιλίες τετ-α-τετ μεταξύ των δύο ανδρών διήρκεσαν περίπου δύο ώρες και είχαν προηγηθεί διευρυμένες διαπραγματεύσεις.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως αυτή η συμφωνία «συνολικής στρατηγικής σύμπραξης» θα αντανακλά «τη βαθιά εξέλιξη της γεωπολιτικής κατάστασης στον κόσμο», την ώρα που η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θεωρούν αμφότερες τις Ηνωμένες Πολιτείες υπαρξιακό εχθρό τους.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ ανέφερε εξάλλου στους ρώσους δημοσιογράφους, που συνοδεύουν την προεδρική αντιπροσωπεία στη Βόρεια Κορέα, πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν δώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρώσος πρόεδρος προσέφερε στον Κιμ ένα δεύτερο ρωσικής κατασκευής αυτοκίνητο πολυτελείας Aurus, καθώς και ένα σερβίτσιο τσαγιού.

Αναφορικά με τα δώρα που προσφέρθηκαν στον αρχηγό του ρωσικού κράτους, ο Ουσάκοφ ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πως ο Πούτιν δέχθηκε έργα τέχνης που τον αναπαριστούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «ωραία δώρα». «Είναι παραλλαγές απεικονίσεων, όλες πολύ καλλιτεχνικές, ανάμεσα στις οποίες προτομές», δήλωσε.