Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τξυ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του θα είχε περιέλθει σε «χάος» αν δεν είχε αποφασίσει τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά τον θρίαμβο της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης και τον καταποντισμό του κόμματος του στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

«Χωρίς διάλυση της Εθνοσυνέλευσης θα επικρατούσε χάος», φέρεται να είπε ο Μακρόν σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η απόφαση που έλαβα ήταν η δυσκολότερη, η σοβαρότερη αλλά η πιο υπεύθυνη», πρόσθεσε στη διάρκεια τελετής στο Σουρέσν της δυτικής Γαλλίας με αφορμή την 84η επέτειο από την έκκληση που απηύθυνε ο εξόριστος στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ μέσω της γαλλικής υπηρεσίας του BBC στις 18 Ιουνίου του 1940 για αντίσταση των Ευρωπαίων στη ναζιστική κατοχή της χώρας του, που θεωρείται ότι ανύψωσε το ηθικό της γαλλικής αντίστασης και αποτέλεσε ένα σημείο καμπής στην εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μακρόν μιλά για «σιωπηλή πλειοψηφία» κατά των άκρων της γαλλικής πολιτικής σκηνής

Ο Μακρόν είπε ακόμη ότι υπάρχει μια «σιωπηλή πλειοψηφία», η οποία αντιτίθεται στην αταξία που προέρχεται από τα άκρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Το κόμμα του Γάλλου προέδρου βλέπει την πλάτη της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά και της αριστερής συμμαχίας του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» στις δημοσκοπήσεις.

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι πληγώθηκε από την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου όπως επίσης και ότι έγιναν «πολλά λάθη».

Η πιθανότητα να σχηματίσει το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν την επόμενη κυβέρνηση προκαλεί σοκ στο πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας και τους επενδυτές που έσπευσαν να ξεπουλήσουν γαλλικά περιουσιακά στοιχεία.

Πηγή: iefimerida.gr