Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη ενωση

Στο Άτυπο Συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες, άρχισε το πολιτικό παζάρι για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσμών, μετά τις ευρωεκλογές και για την επόμενη πενταετία.

Το δείπνο των ηγετών επιδιώκει να κλείσει μια καταρχήν πολιτική συμφωνία. Που σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρεί να οδηγήσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην επανεκλογή, για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν. Η κα φον ντερ Λάιεν προέρχεται από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και έτσι για να υπάρξει ένα ισοζύγιο, στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προαλείφεται ο Σοσιαλιστής πρώην ηγέτης της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και στη θέση του Υπάτου Εκπροσώπου, η προερχόμενη από τους Φιλελευθέρους, πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας. Να σημειώσουμε ότι τα τρία ονόματα φέρονται να έχουν συμφωνηθεί από ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη στο περιθώριο των G7. 

Διευκρινίζουμε ότι επίσημες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν απόψε, καθώς πρόκειται για άτυπο δείπνο. Άρα, το μάξιμουμ που μπορεί να επιδιωχθεί είναι μια καταρχήν πολιτική συμφωνία. Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν που φερόταν να διαφωνούσε με την επανεκλογή φον ντερ Λάιεν, εμφανίζεται πλέον να αποσύρει τις όποιες επιφυλάξεις του, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα με την επέλαση των εθνικιστών της Λε Πεν και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, δείχνουν να έχουν αλλάξει τις προτεραιότητές του. 

Να πούμε ότι η επιδιωκόμενη καταρχήν πολιτική συμφωνία, θα σφραγιστεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου, νοουμένου βεβαίως ότι θα επιτευχθεί απόψε, καθώς κανένας δεν αποκλείει την πιθανότητα μιας έκπληξης, η οποία επί του παρόντος πάντως δεν φαίνεται.

Και τέλος να σημειώσουμε ότι εάν η κα φον ντερ Λάιεν εγκριθεί στις 28 Ιουνίου ως η εκλεκτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τότε το σκηνικό θα μεταφερθεί στην Ευρωβουλή, που θα έχει τον τελικό λόγο. Εκεί η κα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους ευρωβουλευτών, με τις τρεις ομάδες που την στηρίζουν, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού, των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων, να συγκεντρώνουν περίπου 400 έδρες. Στήριξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι έτοιμοι να προσφέρουν και οι Πράσινοι, οι οποίοι βεβαίως ζητούν ανταλλάγματα.