Στην ελίτ των χωρών με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στενή, τακτική, στρατηγική συνεργασία, σε τομείς στους οποίους υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων φιγουράρει από το απόγευμα η Κύπρος.
Η θεσμοθέτηση του στρατηγικού διαλόγου, με την οποία επιστεγάστηκε η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογο του, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απότοκο της ποιοτικής αναβάθμισης των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί παράλληλα το πλαίσιο για εμβάθυνση και εδραίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον.
«Ανακοινώνουμε την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου, ο πρώτος γύρος του οποίου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το φθινόπωρο. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της περαιτέρω εμβάθυνσης και της διεύρυνσης της σχέσης των δυο χωρων σε μια σειρά από τομείς”
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν εγκαθιδρύσει Στρατηγικό Διάλογο με μόλις 30 χώρες εκ των οποίων μόνο οι 13 είναι μέλη της ΕΕ», επισήμανε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ ο Στρατηγικός διάλογος, θα αφορά έξι ευρείς πυλώνες πολιτικής:
- Ασφάλεια και Άμυνα.
- Ενέργεια.
- Εμπόριο- Προώθηση κυπριακών προϊόντων
- Οικονομία - Προσέλκυση Αμερικανικών επενδύσεων.
- Αντιμετώπιση Κυβερνοεπιθέσεων.
- Έρευνα, Τεχνολογία και Εκπαίδευση.
Η συμφωνία προβλέπει την πραγματοποίηση μέχρι και δύο τακτικών συναντήσεων το χρόνο σε Λευκωσία και Ουάσιγκτον, στη βάση θεματικών και προτεραιοτήτων, με το πρώτο γύρο διαβουλεύσεων να ορίζεται για την Σεπτέμβριο στην Κύπρο, στο ανώτατο τεχνοκρατικό επίπεδο.
«Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έμαθαν για τη στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και τώρα υπάρχει ένα (μεγαλύτερο) άνοιγμα για το ενδεχόμενο μιας βαθύτερης στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας», σημείωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Στο πλαίσιο της συνάντησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράφηκαν δύο συμφωνίες, οι οποίες όπως εκτιμάται θα ανοίξουν τον δρόμο για κατάργηση της ΒΙΖΑΣ για τους κύπριους πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Η πρώτη αφορά στην ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών Και δεύτερη στην ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών.
Το θέμα της Βιζας μαζί με αυτό της επέκτασης της κατάργησης του εμπάργκο αγοράς αμερικανικών όπλων που είναι ακόμα σε ετήσια βάση και που σαφώς επηρεάζει στην απεξάρτηση της ΕΦ από άλλες αγορές, παραμένουν ψηλά στις προτεραιότητες της Λευκωσίας, που ευελπιστεί πως θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις και για τα δύο εντός του 2025.
Πέραν των επιμέρους, το πλέον σημαντικό σε πολιτικό επίπεδο είναι οι κυπροαμερικανικές σχέσεις δεν θα ετεροκαθορίζονται πια από τις σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Οι συναντήσεις του ΥΠΕΞ κάλυψαν και το θέμα της ενέργειας, με τον κ. Κομπο να θέτει στον κ. Ραϊαλ το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών από την αμερικανική SHEVRON προς αξιοποίηση του Αφροδίτη.
Ο κ. Κόμπος θα έχει επίσης συνάντηση με τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jon Finer.
Την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ Κυπριακής Δημοκρατίας προτείνει σε άρθρο γνώμης, που υπογράφει στην ευρωπαϊκή έκδοση του Politico ο Ίβο Ντάαλντερ, διευθύνων σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης Chicago Council on Global Affairs.
Ο Ντάαλντερ, ο οποίος διετέλεσε επίσης Πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζει μάλιστα πως μια τέτοια σχέση «μπορεί να είναι το κλειδί για λύση και του κυπριακού προβλήματος, καθώς ενδεχομένως μα πείσει την Άγκυρα πως μετά από 50 χρόνια ήρθε η ώρα να βρεθεί μια δίκαιη διπλωματική λύση.