Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αβέρωφ Νεοφύτου

Ευνοϊκά αντιμετωπίζεται από τα κόμματα, η πρόταση νόμου του βουλευτή Αβέρωφ Νεοφύτου, για ρύθμιση των χορηγιών από το ταμείο αλληλεγγύης.
 

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τέθηκαν επί τάπητος μικροαλλαγές τεχνικού κυρίως χαρακτήρα, ώστε να μην προσκρούει η πρόταση στο σύνταγμα.

Η πρόταση προβλέπει πως ένα ποσό εξήντα εκατομμυρίων ευρώ, από το τέλος επί των καταθέσεων, να κατατίθεται στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, για σκοπούς αναπλήρωσης των απωλειών που υπέστησαν οι κουρεμένοι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και μέτοχοι τραπεζών.

«Πέραν των μεγαλυτέρων θυμάτων στον τόπο μας και μιλώ για τους πρόσφυγες μας λόγω της τουρκικής κατοχής το 74, τα δεύτερα είναι αυτοί, οι κάτοχοι αξιογράφων, οι κουρεμένοι καταθέτες κι οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου», επισήμανε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Όσον αφορά τα Tαμεία Προνοίας, από την πρόταση Νεοφύτου αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στα 840 άτομα, τα οποία εργάζονται ή εργάζονταν πριν από το 2013 στην Τράπεζα Κύπρου, και οι οποίοι σήμερα όταν αφυπηρετούν λαμβάνουν μόνο το 52,5% του ταμείου προνοίας.

Με την ρύθμιση θα λαμβάνουν το 75%, όπως όλοι οι εργαζόμενοι σήμερα στην Τράπεζα. 

Θετικά αντικρύζει τις προτάσεις του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ενώ θέμα Συνταγματικότητας ήγειρε η Νομική Υπηρεσία.

«Οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποί κινειται σε αυτή την κατεύθυνση αντιμετωπίζεται θετικά από εμάς», επισήμανε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς. 

«Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και εμείς ως ΔΗΚΟ θα την εξετάσουμε και θα αποφανθούμε πάντοτε μέσα στα πλαίσια της υπευθυνότητας», σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. 

Ο κύριος Νεοφύτου αναφέρθηκε και στην πρόταση την οποία ετοιμάζει για τους εγγυητές. 

Έφερε ως παράδειγμα, άτομο ή ομάδα ατόμων που εγγυήθηκε ένα οικιστικό δάνειο 200 χιλιάδες. Με τους ανατοκισμούς το προβληματικό δάνειο έφθασε στις 800 χιλιάδες και η Τράπεζα πώλησε το ακίνητο για 150 χιλιάδες. Με την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου οι εγγυητές θα έχουν ευθύνη μόνο για τις 50 χιλιάδες του αρχικού κεφαλαίου.

-Για παράδειγμα ομάδα ατόμων, εγγυήθηκε για ένα οικιστικό δάνειο 200 χιλιάδων ευρώ. Με τους ανατοκισμούς το προβληματικό δάνειο έφθασε στις 800 χιλιάδες ευρώ. Η Τράπεζα πώλησε το ακίνητο για 150 χιλιάδες ευρώ. Οι εγγυητές θα έχουν ευθύνη μόνο για τις 50 χιλιάδες ευρώ.

Η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε και πρόταση νόμου του Κωστή Ευσταθίου, με την οποια να απαγορεύεται οι τόκοι να προστίθενται στο αρχικό κεφάλαιο. 

«Στην Κύπρο δυστυχώς τα δικαστήρια μας αποδέχονται και τον ανατοκισμό και την κεφαλαιοποίηση και δεν επεμβαίνουν, δυστυχώς, εν ονόματι της ελευθερίας των συμβάσεων», σημείωσε ο Κωστής Ευσταθίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε το ξεπάγωμα 1,573 θέσεων πρώτου διορισμού, από τις οποίες 1,311 θέσεις θα καλύψουν ανάγκες στο Δημόσιο.
262 θέσεις αφορούν ανάγκες σε ημικρατικούς οργανισμούς.

Οι συγκεκριμένες θέσεις αναμένεται να πληρωθούν φέτος και το 2025.