Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναμένεται εντός δέκα ημερών να εκδώσει την απόφασή του για τα εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, που ζήτησε την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης για την ισραηλινή ηγεσία και για την ηγεσία της Χαμάς, είχε δηλώσει ότι δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από ηγέτες της Δύσης προκειμένου να μην λάβει τη σχετική απόφαση κατά του Ισραήλ.

Το ισραηλινό κανάλι 13, που μετέδωσε την είδηση για την επικείμενη απόφαση του ΔΠΔ, επεσήμανε ότι το θέμα του Δικαστηρίου απασχολεί πολύ τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης, ανώτεροι νομικοί εμπειρογνώμονες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και στο Υπουργείο Εξωτερικών διεξάγουν επί του παρόντος συζητήσεις σχετικά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η πρόταση του εισαγγελέα είχε προκαλέσει την οργή του Νετανιάχου που κατηγόρησε το ΔΠΔ για αντισημιτισμό.

«Το παράλογο και ψευδές αίτημα του εισαγγελέα της Χάγης δεν στρέφεται μόνο εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ και του υπουργού Άμυνας – στρέφεται εναντίον ολόκληρου του κράτους του Ισραήλ», είχε δηλώσει.

«Στρέφεται κατά των στρατιωτών του IDF, οι οποίοι πολεμούν με υπέρτατο ηρωισμό εναντίον των άθλιων δολοφόνων της Χαμάς, οι οποίοι μας επιτέθηκαν με τρομερή σκληρότητα στις 7 Οκτωβρίου. Εισαγγελέα του ΔΠΔ, με ποιο θράσος τολμάτε να συγκρίνετε τα τέρατα της Χαμάς με τους στρατιώτες των IDF, του πιο ηθικού στρατού στον κόσμο;», είχε πει ο αρχηγός του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ επίσης καταφέρθηκαν κατά της απόφασης του εισαγγελέα, επισημαίνοντας ότι οι ίδιες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του. Υπήρξαν μάλιστα προτάσεις από ανώτατους αξιωματούχους για να ληφθούν κυρώσεις κατά ανώτερων δικαστών της Χάγης εάν αποφασίσουν τελικά να εκδώσουν τα εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου.

Πηγή: in.gr