Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητ

Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Βοηθό Γ.Γ. των ΗΕ για την Ευρώπη, Μίροσλαβ Γέντζια στη Νέα Υόρκη.

Το τετ α τετ, επικεντρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στην εν εξελίξει προσπάθεια εξεύρεσης πεδίου συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών μέσω της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ Μαρία Άνχελα Ολγκίν και της δεδηλωμένης πρόθεσης του Αντόνιο Γκουτέρες για ανανέωση των όρων εντολής της.

Το Κυπριακό θα ευρίσκεται εξάλλου στην ατζέντα και της σημαντικής συνάντησης του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον. Συνάντηση που θα απασχολήσουν και θέματα διμερών σχέσεων, με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, να αναφέρουν ότι επίκεινται μάλιστα σημαντικές ανακοινώσεις, που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο της κυπροαμερικανικής συνεργασίας.

«Ευελπιστούμε να υπάρχουν κάποια απτά αποτελέσματα τα οποία θα προκύψουν από αυτή την συνάντηση.», ανέφερε ο κ. Κόμπος.

Νωρίτερα χθες ο ΥΠΕΞ παρέστη σε εκδήλωση στην έδρα του ΟΗΕ για την συμπλήρωση 60 χρόνων παρουσίας της Unficyp στην Κύπρο. Στην ομιλία του υπογράμμισε την προσφορά των ειρηνευτικών δυνάμεων στο νησί, έκανε αναφορά και στις επιθέσεις που δέχθηκαν μέλη της Unficyp τον περασμένο Αύγουστο στη Νεκρή Ζώνη στην Πύλα, ενώ έψεξε και την πολιτική των ίσων αποστάσεων που τα ΗΕ υιοθετούν.

«Και στο τέλος της ημέρας, τα γεγονότα είναι απλά. Έγινε εισβολή. Υπάρχει ένα θύμα και ένας θύτης. Υπάρχει ένα κράτος, που είναι μέλος αυτού του Οργανισμού και μια παράνομη οντότητα που είναι προϊόν επιθετικότητας. Η μέση γραμμή ή οι ίσες αποστάσεις είναι επικίνδυνες και δεν πρέπει να συνδέονται με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο ΥΠΕΞ παρέστη επίσης σε εκδήλωση στην έδρα των ΗΕ για την προώθηση της υποψηφιότητας της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025-2027.