Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι η λαϊκή ετυμηγορία είναι σαφής και δεν έχουμε πρόθεση να κρυφτούμε πίσω από λεκτικά σχήματα. Η απώλεια μιας έδρας, είπε, είναι «μια πολύ αρνητική εξέλιξη και καθορίζει το σημερινό αποτέλεσμα».

Όταν η κοινωνία μιλά, ως κόμμα έχουμε υποχρέωση να την αφουγκραζόμαστε, αυτό έκανε ανέκαθεν το ΑΚΕΛ και αυτό θα κάνουμε και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου πλαισιωμένος από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. «Από αύριο κιόλας, πρώτη μας δουλειά είναι να το επεξεργαστούμε, αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που μας στέλνει η κοινωνία».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ποσοστό που το ΑΚΕΛ κατέγραψε στις ευρωεκλογές «δεν αντιστοιχεί σίγουρα στον εκλογικό μας στόχο, που ήταν η ανάκαμψη της δυναμικής του ΑΚΕΛ -Αριστερά - Κοινωνική συμμαχία».

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του «εκπλήρωσε τους εκλογικούς του στόχους, κερδίζοντας δύσκολες μάχες». Έδωσαν, είπε, προτεραιότητα στα ειδικά χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών και «οι επιλογές μας δικαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε παγκύπρια κλίμακα».

Το στοίχημα των τοπικών εκλογών, πρόσθεσε, έχει κριθεί και «έχει προοδευτικό πρόσημο», σημειώνοντας ότι εκλέγονται αρκετοί Δήμαρχοι που προέρχονται ή υποστηρίζονται από το ΑΚΕΛ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για ένα «πρωτοφανές πολιτικό φαινόμενο που καθορίζει το εκλογικό τοπίο. Ο Φειδίας Παναγιώτου, ένας υποψήφιος χωρίς πολιτικές και θέσεις και προγράμματα, κατέγραψε υψηλό διψήφιο αριθμό. Δεν είναι πρόθεσή μας να χαϊδέψουμε αυτιά, γι’ αυτό λέμε ότι οι εκλογές είναι ένας καθρέφτης, ο οποίος αντικατοπτρίζει την κοινωνική πραγματικότητα. Μια νέα πραγματικότητα όπου συμπολίτες μου προκρίνουν την μη πολιτική ως πολιτική επιλογή».

Προφανώς, συνέχισε, για να στείλουν μήνυμα απαξίωσης στα κόμματα και για να δηλώσουν την διαμαρτυρία τους.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η ψήφος στον Φειδία Παναγιώτου δεν αποτελεί επιβράβευση κάποιας πολιτικής, γιατί «πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα πολιτικό περιεχόμενο».

Ο κ. Στεφάνου χαιρέτισε τη συμμετοχή των Τ/κ στην εκλογική διαδικασία, ένα γεγονός με ειδικό πολιτικό βάρος, όπως είπε, «καθώς αυτές οι εκλογές είναι μοναδική ευκαιρία Ε/κ και Τ/κ να ψηφίσουμε μαζί για την Κύπρο και την Ευρώπη που θέλουμε».

Το ΑΚΕΛ, είπε, θα συνεχίσει να πολιτεύεται με σοβαρότητα απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, απ΄όπου κι αν προέρχονται. «Στόχος είναι να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο και να αγωνιστούμε για τη δημιουργία ενός πλατιού, προοδευτικού μετώπου μαζί με την κοινωνία, διεκδικώντας καλύτερη ζωή για τους πολλούς».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού οφείλεται η απώλεια της έδρας και ποια είναι η επόμενη ημέρα στο ΑΚΕΛ, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι θα κληθούν τα καθοδηγητικά σώματα του κόμματος για να ξεκινήσουν την συζήτηση για την αξιολόγηση και την εκτίμηση και των δύο εκλογών και αυτή η συζήτηση θα γίνει και στις κομματικές ομάδες.

Θα συζητήσουν επίσης, είπε, και για τους λόγους που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο του Φειδία Παναγιώτου, που κατέγραψε ένα ποσοστό κοντά στο 19-20%, κάτι «που δεν περίμενε κανένας. Κάτι που έχει επηρεάσει οριζόντια ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό και τον κομματικό χάρτη».

Για την επόμενη ημέρα στο πολίτικό σκηνικό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και θα πρέπει να συζητηθούν όλα.

Για την απώλεια της έδρας του Τ/κ ευρωβουλευτή, είπε ότι και αυτό «θα πρέπει να μπει στην εξίσωση», λέγοντας ότι σημαντικό γεγονός το ότι συμπεριλαμβάνονταν και Τ/κ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο του ΕΛΑΜ και της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, είπε ότι είναι ένα αρνητικό φαινόμενο και η άνοδος της ακροδεξιάς και η εκλογή ενός ΕΛΑΜίτη ευρωβουλευτή. «Εμείς από την αρχή ήμασταν απέναντι από το ΕΛΑΜ και θα συνεχίσουμε να είμαστε».