Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Οι αρχές της Ρωσίας κατέταξαν την Παρασκευή μεταξύ των «πρακτόρων του εξωτερικού» οργάνωση την οποία ίδρυσαν σύζυγοι στρατιωτών οι οποίες ζητούν την επιστροφή των επιστρατευμένων ανδρών τους από τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και πρώην υποψήφια για την προεδρία, η οποία υποσχόταν πως εάν εκλεγόταν θα τερμάτιζε τη σύρραξη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μόσχα χρησιμοποιεί συχνά αυτή την ετικέτα, φορτωμένη αναφορές της σοβιετικής εποχής, συνώνυμη με εξαιρετικά αυστηρά διοικητικά μέτρα, για να φιμώνει επικριτές του Κρεμλίνου.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενέγραψε την Παρασκευή στο μητρώο των «πρακτόρων του εξωτερικού» τη συλλογικότητα «Πουτ Νταμούι» («Ο δρόμος της επιστροφής»), που οργάνωνε μικρές συγκεντρώσεις γυναικών οι οποίες απαιτούν να επιστρέψουν οι άνδρες τους από τα μέτωπα.

Το Υπουργείο επιχειρηματολόγησε ότι το κίνημα αυτό σκοπό έχει να δημιουργήσει «αρνητική εικόνα» της Ρωσίας και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Οι διαδηλώσεις που οργάνωνε είχαν κηρυχθεί άλλωστε παράνομες.

Πρόσθεσε επίσης στη μαύρη λίστα τη Γεκατερίνα Ντουντσόβα, άλλοτε τοπική αιρετή, η οποία προσπάθησε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, με κεντρικό στοιχείο του προγράμματός της τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είδε τον φάκελο που κατέθεσε στην εκλογική επιτροπή να απορρίπτεται.

Στο μητρώο των «πρακτόρων του εξωτερικού» προστέθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Σότα, στον οποίο το Υπουργείο πρόσαψε πως επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία.