Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρτ

Θλίψη εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης διότι, όπως είπε, κάποιοι κρίνοντας από τον τρόπο που οι ίδιοι συμπεριφέρονται, κάνουν κάποιες αναφορές σε σχέση με την πρόσφατη μετάβαση του στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε τον τελικό αγώνα του Europa Conference League.  

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην εκδήλωση του Γραφείου της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων και της ΟΕΛΜΕΚ, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, και κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα βρετανικών ΜΜΕ ότι Βρετανοί βουλευτές ζητούν την έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι γνωστές τέτοιες προσπάθειες, ειδικά από Βρετανούς βουλευτές, σε κάποιους εκ των οποίων, μάλιστα, έχει παραχωρηθεί παράνομα περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές – είδαν το φως της δημοσιότητας τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Η Βρετανία είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες που αντιβαίνουν τα ίδια τα ψηφίσματα που ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει ψηφίσει».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε νέα κάθοδο για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εννοώντας την κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θα σχολιάσω δηλώσεις. Γίνονται δηλώσεις, ενδεχομένως κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα. Γίνεται προσπάθεια εκ μέρους της κας Ολγκίν, ό,τι προκύψει είμαστε εδώ και είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε.

Για τέτοιου είδους δηλώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις προβοκατόρικες, δεν πρόκειται να μπω σε ένα δημόσιο διάλογο. Για τέτοια πάρα πολύ σοβαρά θέματα απαιτείται σοβαρότητα και χειρισμός μέσω της διπλωματικής οδού, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, ειδικότερα όσον αφορά την ΕΕ και είμαστε εδώ και θα τα αντιμετωπίσουμε».

Κληθείς να αναφερθεί στη μετάβαση του στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τον αγώνα του Ολυμπιακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με προσωπικά μου έξοδα μετέβηκα στην Αθήνα μαζί με την κόρη μου για να δούμε το παιγνίδι. Με προσωπικά μου έξοδα μείναμε ένα βράδυ σε ξενοδοχείο στην Αθήνα. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί λυπάμαι πραγματικά που κάποιοι ενδεχομένως κρίνοντας από τον τρόπο που οι ίδιοι συμπεριφέρονται, κάνουν κάποιες αναφορές. Επιτέλους, αντιλαμβάνομαι το πολιτικό κλίμα, το κομματικό σκηνικό, πάμε σε εκλογές, αλλά ας κρατήσουμε λίγο τον πήχη ψηλά ειδικά όταν αφορά προσωπικά θέματα.

Θλίβομαι. Μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας που φυσικά και είναι ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη η κριτική, αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα και κάποιοι ας μην τοποθετούνται κρίνοντας πώς οι ίδιοι ενδεχομένως να είχαν συμπεριφερθεί».

Ερωτηθείς αν η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» συνεχίζεται κανονικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «φυσικά συνεχίζεται κανονικά. Χθες μάλιστα είχα και μια πολύ καλή συνάντηση με Γερουσιαστές από τις ΗΠΑ που επισκέφθηκαν τη χώρα μας ακριβώς και για το συγκεκριμένο θέμα εξαίροντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στο συγκεκριμένο θέμα».