Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κνεσετ Ισραηλ

Μετά το αίτημα του υπουργού Μπένι Γκαντζ τον Απρίλιο για πρόωρες εκλογές, η βουλευτής της Εθνικής Ενότητας Πνινα Ταμάνο-Σάτα υπέβαλε νομοσχέδιο για τη διάλυση της Κνεσέτ, της ισραηλινής βουλής.

«Η 7η Οκτωβρίου είναι μια καταστροφή που απαιτεί από εμάς να λάβουμε ξανά την εμπιστοσύνη του λαού, να δημιουργήσουμε μια ευρεία και σταθερή κυβέρνηση ενότητας που μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις στην ασφάλεια, την οικονομία και πάνω από όλα στην ισραηλινή κοινωνία», είπε η βουλευτής στη δήλωσή της. «Η υποβολή του νομοσχεδίου τώρα θα μας επιτρέψει να το συζητήσουμε στην τρέχουσα νομοθετική συνεδρίαση».

Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την έκκληση ως αδικαιολόγητα δυσαρμονική και επιζήμια στην πολεμική προσπάθεια που κάνουν οι Ισραηλινοί.

Το Λικούντ του Νετανιάχου ηγείται ενός μπλοκ συνασπισμού 64 μελών στο 120μελές Κνεσέτ,  χωρίς το κόμμα του Γκαντζ, το οποίο εντάχθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Εν μέσω του πολέμου, το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα, όχι διαίρεση. Η διάλυση της κυβέρνησης ενότητας είναι μια ανταμοιβή για τον Σινουάρ (ηγέτη της Χαμάς), μια παραδοχή στις διεθνείς πιέσεις και ένα θανατηφόρο πλήγμα στις προσπάθειες απελευθέρωσης των απαχθέντων μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα.

Απαντώντας, η Εθνική Ενότητα λέει ότι ο Νετανιάχου, «επανειλημμένα επιλέγει το προσωπικό από το εθνικό συμφέρον», ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την διάλυση προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Νετανιάχου, δεν είναι πολύ αργά να συνέλθεις είτε «θα νικήσουμε μαζί» ή θα συνεχίσεις μόνος με τη μέθοδο «διαίρει και βασίλευε», δηλώνει η Εθνική Ενότητα.

Οι εντάσεις μεταξύ του Γκαντζ και του Νετανιάχου αυξήθηκαν από τότε που ο πρώτος μπήκε στην κυβέρνηση μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Στις 3 Απριλίου, ο Γκαντζ ζήτησε από το Ισραήλ να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές μέχρι τον Σεπτέμβριο, εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος κατά της Χαμάς και η αποτυχία να επιστρέψουν οι όμηροι.

Λίγο περισσότερο από έξι εβδομάδες αργότερα, ο Γκαντζ πήγε στην τηλεόραση για να υποβάλει τελεσίγραφο στον Νετανιάχου, απειλώντας να αποχωρήσει από τον συνασπισμό, εκτός εάν ο πρωθυπουργός δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη σύγκρουση στη Γάζα έως τις 8 Ιουνίου.

Λίγο αργότερα, ο Γκαντζ προκάλεσε τον Νετανιάχου απαιτώντας την άμεση σύσταση μιας κρατικής εξεταστικής επιτροπής για τις αποτυχίες που οδήγησαν στην καταστροφική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Και χθες, ο παρατηρητής του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Γκάτι Εϊσένκοτ, μέλος του κόμματος του Γκαντζ, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι το Ισραήλ απέτυχε σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας, ισχυριζόμενος ότι ήταν «σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατό».

Ο Εϊσένκοτ πρότεινε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία κάποια στιγμή μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου «για την οικοδόμηση του έθνους».