Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση των ΜΜΕ.

Στην εναρκτήρια δήλωση του στα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του στα ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρωτοβουλία ‘Αμάλθεια’ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα συνεχίζεται κανονικά.

Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζονται όλες οι διαδικασίες με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους εταίρους, που αφορούν το Σχέδιο, μέσω ενός άρτιου, πολυεθνικού συντονισμού που κατέστη δυνατός λόγω της ηγετικής δράσης που αναλάβαμε στην περιοχή.  Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν τη μεταφορά, έλεγχο, επιθεώρηση, φόρτωση και μετάβαση είτε σε προσωρινή ασφαλή αποθήκευση ή σε ενδεδειγμένο πλωτό μέσο αποθήκευσης ανοικτά της Λωρίδας.

Όπως έχουμε αναφέρει, αλλά και εμπράκτως έχει καταδειχθεί, η επιχειρησιακή λειτουργία της προσωρινής πλωτής προβλήτας, η οποία κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ, έχει διαμορφώσει της κατάλληλες συνθήκες για άφιξη και παραλαβή αυξημένου όγκου ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η διεύρυνση του όγκου ροής μεταφοράς και παραλαβής ανθρωπιστικής βοήθειας προς διανομή στον άμαχο πληθυσμό, αντανακλάται από τα σχετικά στοιχεία και δεδομένα.

Αναχωρεί σήμερα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια - Τα μέχρι στιγμής στοιχεία

Βάσει αυτών των στοιχείων, προκύπτει ότι περί των 14,000 παλετών ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αφιχθεί στην Κύπρο και 4,134 έχουν ήδη αποσταλεί αφού ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται βάσει του ασφαλούς μηχανισμού ελέγχου και αναχώρησης που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Αμάλθεια.

Με βάση επίσης τα εν λόγω στοιχεία, άνω των 2,000 παλετών έχουν ήδη μεταφερθεί και εκφορτωθεί στις ακτές της Γάζας, ενώ γύρω στις 2,000 έχουν παραληφθεί για αποθήκευση και διανομή στον άμαχο πληθυσμό από τους ανθρωπιστικούς αναδόχους που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 11 δρομολόγια από κατάλληλα πλωτά μέσα και αναμένονται περισσότερα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει το πλοίο La Roire μεταφέροντας 150 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αναχωρήσει πλοίο των ΗΠΑ μεταφέροντας βοήθεια πέραν των 3000 τόνων.

Ερωτηθείς πώς θα δοθεί η βοήθεια αφού η προβλήτα που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ έχει πρόβλημα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στον μηχανισμό λειτουργίας της πλωτής αποβάθρας υπάρχει η δυνατότητα πλωτής αποθήκευσης ανθρωπιστικών φορτίων. Δηλαδή ήδη τα φορτία και αυτά τα φορτία δεν θα φύγουν σήμερα ενδεχομένως αλλά και αυτά που έχουν φύγει προχθές αποθηκεύονται σε πλωτά μέσα μέχρι να επισκευαστεί πλήρως η πλωτή αποβάθρα. Είναι γεγονός ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν επιβραδύνει κάπως την εκφόρτωση των ανθρωπιστικών φορτίων. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία.

Σε ερώτηση αν επηρεάζεται το σχέδιο «Αμάλθεια» από τις εξελίξεις σε σχέση με το λιμάνι Λάρνακας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν επηρεάζεται σε κανένα απολύτως βαθμό οι σχεδιασμοί και η υλοποίηση της πρωτοβουλίας του θαλάσσιου διαδρόμου Αμάλθεια σε σχέση με τις εξελίξεις στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας. Άλλωστε, προχθές ολοκληρώθηκε και η εκφόρτωση του ενός πλοίου ακριβώς στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού. Έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο της Αρχής Λιμένων Κύπρου το λιμάνι Λάρνακας.  

Εφικτός ο στόχος της παροχής βοήθειας σε 500.000 αμάχους το μήνα 

Με βάση τις εκτιμήσεις, η βοήθεια που έχει παραδοθεί και διανεμηθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετή για να παρέχει τροφή σε δεκάδες χιλιάδες άμαχους για ένα μήνα, ενώ ο στόχος για τη δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε 500.000 αμάχους τον μήνα παραμένει και είναι εφικτός.

«Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται όλες οι πτυχές υπόψη και ιδιαίτερα της ασφάλειας, όλες οι παράμετροι είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά αυτό το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εντείνονται και επισπεύδονται καθημερινά αυτές οι διαδικασίες, γιατί είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται αυτή την εξέλιξη, αλλά εξελικτικά επιταχύνεται και η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Αμάλθεια, αλλά και η διανομή της», τόνισε ερωτηθείς από δημοσιογράφο.

Η βοήθεια αφορά μέχρι στιγμής κυρίως την κατηγορία των τροφίμων, αλλά την ίδια στιγμή,  είδη υγιεινής, προσωρινά στέγαστρα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι μέρος των ποσοτήτων που αποστέλνονται για θαλάσσια μεταφορά τους.  Το οικονομικό ύψος της αποσταλθείσας βοήθειας υπερβαίνει το 1 εκ. δολάρια.

Επιπρόσθετη βοήθεια από εταίρους και ενδιαφερόμενα μέρη αναμένεται το να αφιχθεί στην Κύπρο με στόχο τη διαμετακόμιση της προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, βάσει του Σχεδίου Αμάλθεια.

Οι σχεδιασμοί συνεχίζονται ανεπηρέαστα και κανονικά ούτως ώστε το Σχέδιο Αμάλθεια να επιτελέσει το στόχο για τον οποίο προωθήθηκε, δηλαδή να αυξήσει τον όγκο της, δια θαλάσσης, μεταφερόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας ως μια συμπληρωματική δίοδος διέλευσης».