Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θλι

Ανώτατο Δικαστήριο, Αίθουσα 1, ώρα 09:10 το πρωί. Εντός της αίθουσας όπου συνεδριάζει η οκταμελής σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου εισέρχεται ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του και τη διευθυντική ομάδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Όλοι τους, κάθονται στη θέση τους περιμένοντας να αρχίσει η διαδικασία.

Δέκα λεπτά αργότερα, την εμφάνισή του κάνει ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, με τη νομική του ομάδα να παρευρίσκεται ήδη εντός της δικαστικής αίθουσας. «Καλημέρα σας» αναφωνεί στους παριστάμενους, με τον Γενικό Ελεγκτή να απαντά: «Καλημέρα Γιώργο». Οι δυο τους αντάλλαξαν μια χειραψία, με τον Γιώργο Σαββίδη να παίρνει με τη σειρά του τη θέση του, η οποία δεν απείχε από αυτήν του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ούτε ενάμιση μέτρο.

Όλα ήταν έτοιμα για την ιστορικότερη ίσως νομική διαμάχη στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 9:30 κάθισε η έδρα, υπό την προεδρία του δικαστή Αντώνη Λιάτσου.

Ο λόγος δόθηκε πρώτα στους δικηγόρους του Γενικού Ελεγκτή, για να αγορεύσουν αναφορικά με την προδικαστική ένσταση που υπέβαλαν στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή, για λόγους ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Η ένσταση εδράζεται στη θέση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν δικαιούται να εκκινήσει τέτοια διαδικασία.

Ο δικηγόρος Τζο Τριανταφυλλίδης, αγόρευσε επί νομικών ζητημάτων.

Τζο Τριανταφυλλίδης – Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή

- Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ομοβάθμιος του Γενικού Ελεγκτή και άρα δεν μπορεί να κινήσει τέτοια διαδικασία.

- Ούτε στο Σύνταγμα, ούτε σε νόμο υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Όπως έχει ερμηνευθεί ρητά από το Συμβούλιό σας, στην υπόθεση Τρύφωνος, το δικαίωμα για αίτηση παύσης το έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πέραν της απόφασης Τρύφωνος, είναι και οι αποφάσεις Ρίκκου Ερωτοκρίτου και Γιώργου Λοή.

- Η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 113 του Συντάγματος, το οποίο αφορά στις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα και στις διαδικασίες που μπορεί να κινήσει. Δεν μπορούμε να διευρύνουμε το εύρος των εξουσιών του. Μόνο ποινικές διαδικασίες μπορεί να κινήσει και όχι παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες αφορούσαν στον Γενικό Ελεγκτή και την σχέση τους.

Τζο Τριανταφυλλίδης – Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του είπε ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Γενικό Ελεγκτή και κάνει εξαιρετική δουλειά. Είναι αντιφατικό, ο νομικός σύμβουλος του κράτους που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, να κάνει αίτηση για παύση.

Γιώργος Βαλιαντής – Δικηγόρος Γενικού Εισαγγελέα

- Εισηγούμαστε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να κινήσει τέτοια διαδικασία εναντίον του Γενικού Ελεγκτή. Προασπιστής του δημοσίου συμφέροντος και της νομιμότητας είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Στην απόφαση του Συμβουλίου για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, υπάρχουν σαφείς κρίσεις που δίνουν το δικαίωμα στο Γενικό Εισαγγελέα να καταχωρεί αίτηση για απόλυση εναντίον ανεξάρτητων αξιωματούχων.

- Από το συνδυασμό όλων των προνοιών του Συντάγματος, ο νομοθέτης αντιμετωπίζει το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα με σεβασμό και εμπιστοσύνη. Το ίδιο το Σύνταγμα αναγάγει τον θεσμό εκείνο που μπορεί να ενεργεί.

- Καθοδηγητής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, κάτι που δείχνει ότι στα νομικά ζητήματα πρέπει να συμβουλεύεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το Συμβούλιο έχει την απόλυτη εξουσία να εξετάσει αυτή την αίτηση.

Στο ερώτημα του Προέδρου της έδρας, Αντώνη Λιάτσου, κατά πόσο συμφωνεί ότι έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Βαλιαντής απάντησε:

«Έχουν γίνει αυτές οι δηλώσεις, ωστόσο εισηγούμαστε ότι οποιαδήποτε αναφορά σε πραγματικά γεγονότα δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη γιατί δεν έχει έρθει ενώπιον του Συμβουλίου».

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η προδικαστική ένσταση επιτύχει, η διαδικασία θα τερματιστεί.

Εάν απορριφθεί, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα εξετάσει την δεύτερη ένσταση του Γενικού Ελεγκτή, περί αβάσιμης αίτησης εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα.