Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Το διακύβευμα των επερχόμενων διπλών εκλογών είναι ουσιαστικά τριπλό, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε εκδήλωση για τα 55 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΕΚ και τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Το πρώτο, είπε στην ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, στο Σκαλί Αγλαντζιάς, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, αφορά την Κύπρο, η οποία έχει να διαχειριστεί τρία πολύ σοβαρά προβλήματα, την κατοχή και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, τις επιπτώσεις από το μεταναστευτικό ως χώρα πρώτης υποδοχής, και την οριοθέτηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, τη Μέση Ανατολή.

Ως εκ τούτου, είπε πρέπει να έχει την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο και «δεν πρέπει να απουσιάζει από τη σοσιαλιστική ομάδα, τη δεύτερη μεγαλύτερη, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων και που μόνο η ΕΔΕΚ μπορεί να την εκπροσωπήσει».

Το δεύτερο, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που με τον νόμο που ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα (η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα που τον καταψήφισε), αντί για μεταρρύθμιση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγήσει σε  απορρύθμισή, με ότι αυτό συνεπάγεται ως επίπτωση στους πολίτες και «είναι γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο η ΕΔΕΚ αλλά και οι πολίτες έχουμε υποχρέωση να εκλέξουμε εκπροσώπους στην Τ.Α. που θα μπορέσουν να μας εκπροσωπήσουν επάξια, να δώσουν λύση στα προβλήματα…», είπε.

Το τρίτο, πρόσθεσε, αφορά την ΕΔΕΚ «που πρέπει να επιτύχει την υλοποίηση του εκλογικού στόχου που έθεσε, για ποσοστό ψηλότερο από αυτό των τελευταίων Βουλευτικών εκλογών και την εκλογή ευρωβουλευτή», καλώντας τους "δημοκρατικούς πολίτες της πατρίδας μας" να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ.

Η ίδρυση της ΕΔΕΚ ήταν μια "πολιτική και ιστορική αναγκαιότητα", είπε ο κ. Σιζόπουλος, αναφέροντας ότι οι πολιτικές και ιδεολογικές ρίζες της ΕΔΕΚ "ήταν και παραμένουν ισχυρές", ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει καταστήσει σαφείς τους στόχους της γι' αυτό η ΕΔΕΚ κατάθεσε κατ' επανάληψη στο Εθνικό Συμβούλιο ολοκληρωμένες προτάσεις αντιμετώπισης και διαχείρισης της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής, λέγοντας ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού και όχι θέμα διακοινοτικής διευθέτησης.

Περιγράφοντας τη λύση για την οποία αγωνίζεται η ΕΔΕΚ, είπε ότι αυτή πρέπει να διασφαλίζει την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο "ένα κράτος, ένας λαός", να τερματίζει τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών, να προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της λύσης, να υιοθετεί και να εφαρμόζει χωρίς παρεκκλίσεις το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρη την επικράτεια.

Όσον αφορά τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ προσπάθησε να προστατεύσει τους πολίτες, αλλά οι εισηγήσεις της δεν εισακούστηκαν, "γιατί ήταν αντίθετες με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα συγκεκριμένων κύκλων", αναφέροντας ότι οι προσπάθειες του κόμματος για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους θα συνεχιστούν με επίκεντρο τη στήριξη με ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις, των ευάλωτων ομάδων, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της αύξησης του κόστους διαβίωσης.

Για το μεταναστευτικό, είπε ότι η ΕΔΕΚ διέγνωσε "τους σοβαρούς κινδύνους, που ελλοχεύουν από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, κυρίως από παράνομους οικονομικούς μετανάστες", λέγοντας ότι η Κυβέρνηση υιοθέτησε αριθμό προτάσεων της ΕΔΕΚ και "με συνετή διαχείριση αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα", ενώ ανέφερε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα πρώτης υποδοχής που σημείωσε βελτίωση στη διαχείριση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά επιτεύγματα, καθώς προστατεύει και ενισχύει την κρατική μας υπόσταση και μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο για δίκαιη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό