Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «άναψαν το πράσινο φως, το πολιτικό πράσινο φως για την επανενεργοποίηση της EUBAM (μη στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη του ελέγχου των συνόρων) στη Ράφα», ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως η ενεργοποίηση της αποστολής πρέπει να γίνει «κατά τρόπο συντονισμένο με την Παλαιστινιακή Αρχή, τους Αιγύπτιους, και φυσικά το Ισραήλ, τις ισραηλινές αρχές».

Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, «δεν πρόκειται να προσφέρουμε υπηρεσίες ασφαλείας στα σύνορα, δεν είμαστε εταιρεία ασφάλειας».

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αμάχων. Ο κ. Μπορέλ είπε πως οι τελευταίες ημέρες ήταν φοβερές για τους αμάχους και στη Γάζα και στην Ουκρανία, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίθεση ρωσικών δυνάμεων κατά εμπορικού κέντρου στο Χάρκοβο.

Όπως επανέλαβε, το Ισραήλ προχωρά με την επιχείρηση στη Ράφα, παρά τις σαφείς εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου σύμφωνα με το οποίο κάτι τέτοιο αντιτίθεται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Αναφορικά με τη συζήτηση που οι ΥΠΕΞ είχαν με τους ομολόγους τους από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις για την επόμενη ημέρα του πολέμου, και πως τα αραβικά κράτη κατέθεσαν την ιδέα για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου για το πώς θα εφαρμοστεί η λύση δύο κρατών.