Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γαζα (3)

Μεγάλη πυραυλική επίθεση κατά του κεντρικού Ισραήλ, εξαπέλυσε η Χαμάς, ένα 24ωρο πριν την έναρξη νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Η οργάνωση διατείνεται ότι αιχμαλώτισε και Ισραηλινούς στρατιώτες, με τον στρατό να διαψεύδει. Νέες μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ με λαϊκή απαίτηση μια συμφωνία για απελευθέρωση όλων των ομήρων. Προβλήματα στο μεταξύ προκάλεσε στο τεχνητό λιμάνι στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, κακοκαιρία.

Οι σειρήνες ηχούν σε πόλεις του κεντρικού Ισραήλ μέρα μεσημέρι, με τους πολίτες να τρέχουν πανικόβλητοι να κρυφτούν στα καταφύγια.

Στον ουρανό, η απειλή ορατή. Ρουκέτες, οι οποίες αναχαιτίζονται από την ισραηλινή αεράμυνα, προκαλώντας εκρήξεις. Θραύσματα τραυματίζουν ελαφρά δύο ανθρώπους, ενώ υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε μια οικία. Μια ρουκέτα κατέπεσε σε χωράφι. 

Πρόκειται για την πρώτη εδώ και τέσσερις μήνες πυραυλική επίθεση της Χαμάς κατά του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων, με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει ότι η εκτόξευση έγινε από την Ράφα. Σχεδόν ταυτόχρονα μπαράζ ρουκετών δέχονταν και πόλεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και του Βόρειου Ισραήλ, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης της Χαμάς, λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη των νέων έμμεσων διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι πιέσεις προς το Βενιαμίν Νετανιάχου για συμφωνία εδώ και τώρα αυξάνονται, με άλλη μια μαζική διαδήλωση από συγγενείς και φίλους των περίπου 120 ομήρων που κρατά η τρομοκρατική οργάνωση από τις 7 Οκτωβρίου.

Συγγενής ομήρου

«Όλοι εμείς που έχουμε αγαπημένα μας πρόσωπα αιχμαλώτους της Χαμάς ζούμε σε ένα διαρκή εφιάλτη, εγκλωβισμένοι σε ένα διαρκές παιχνίδι ρωσικής ρουλέτας. Κάθε μέρα ξυπνάμε με τα τρομακτικά νέα για την επιστροφή ακόμη ενός ομήρου νεκρού από τη Γάζα. Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί».

Από τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις δεν έλειψαν τα επεισόδια με δυνάμεις της αστυνομίας και οι συλλήψεις.

Η Χαμάς την ίδια ώρα, διατείνεται ότι παγίδευσε με ενέδρα τούνελ και κατάφερε να αιχμαλωτίσει αριθμό Ισραηλινών στρατιωτών στη Τζαμπάλια της Λωρίδας της Γάζας.

Το μήνυμα μεταδόθηκε χθες βράδυ από το Al Jazeera, προκαλώντας ανησυχία στην ισραηλινή κοινωνία.

«Οι μαχητές μας παρέσυραν τις σιωνιστικές δυνάμεις σε ενέδρα μέσα σε τούνελ. Με τη βοήθεια του Θεού και τη δύναμή του, συγκρούστηκαν μαζί τους από κοντινή απόσταση. […]  Όταν αποσύρθηκαν όλα τα μέλη της (ισραηλινής) δύναμης, είχαν είτε σκοτωθεί, είτε τραυματιστεί, είτε αιχμαλωτίστηκαν και τους αφαιρέθηκε ο οπλισμός τους».

«Διευκρινίζουμε ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό κατά το οποίο απήχθη στρατιώτης μας», απαντούν οι IDF.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν στο μεταξύ να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο και το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, την ώρα που προβλήματα φαίνεται να δημιούργησε κακοκαιρία στο τεχνητό λιμάνι που κατασκεύασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα ανοιχτά και τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας.

Τέσσερα σκάφη παρασύρθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, ενώ πλήρως λειτουργική παραμένει η πλωτή προβλήτα.