Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε δηλώσεις της κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στο Βερολίνο, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κριστιάν Χόφμαν, εκφράστηκε συγκρατημένα ως προς την πρωτοβουλία της Πολωνίας και της Ελλάδας για μια κοινή ασπίδα για την αεράμυνα της Ευρώπης

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι έχει ληφθεί υπόψη η πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα για την ενίσχυση της αεράμυνας στην Ευρώπη.

Το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA σημειώνει πως στην επονομαζόμενη πρωτοβουλία "European Sky Shield Initiative“ συμμετέχουν ήδη 21 κράτη, καθώς και ότι η νέα πρωτοβουλία Πολωνίας-Ελλάδας υπό την ονομασία "European air defence shield“ είναι ένα ενδεχομένως επιπρόσθετο πρόγραμμα της Ε.Ε.

Συμπληρώνει πως αίτημα του Έλληνα και του Πολωνού Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τουσκ είναι να περιληφθεί η πρόταση στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, ενώ πιθανός σημαντικός υποστηρικτής της πρότασης θα μπορούσε να είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Mακρόν.

Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε σήμερα, ότι αν η Ε.Ε. για παράδειγμα επιθυμεί να συνδράμει στην ενίσχυση της αεράμυνας στην Ευρώπη παρέχοντας στήριξη σε οικονομικά ζητήματα, αυτό είναι «παραπάνω από ευπρόσδεκτο».