Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Θα ήταν καλύτερα το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο να είναι σε μια από τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας ούτως ώστε να υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός και να υπάρχει κι ένας συντονισμός όλων των φορέων, ιδρυμάτων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Ο κ. Κεραυνός, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» για το θέμα, είπε ότι αυτό τουλάχιστον είναι «παραπλανητικό που γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν λέει ότι χρειάζεται Ινστιτούτο Καρκίνου».

Ήδη, σημείωσε, με οδηγίες μου στον Προϋπολογισμό του 2024 υπάρχει ένα εκατομμύριο ακριβώς για την ίδρυση του Ινστιτούτου Καρκίνου. «Νομίζω ότι είναι γνωστές οι διαχρονικές ευαισθησίες μου και η διαχρονική προσφορά μου προς τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από καρκίνο και ιδιαίτερα στα παιδιά που υποφέρουν από καρκίνο», σημείωσε.

Επομένως, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι τουλάχιστον «ατυχές» να γίνονται τέτοιες αναφορές. «Αυτό το οποίο έχω ως άποψη, είναι ότι το Υπουργείο Υγείας που είναι ένα επιτελικό Υπουργείο με την έννοια ότι τώρα έχουν αφαιρεθεί από το Υπουργείο Υγείας τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα κλπ., είναι ένα Υπουργείο το οποίο σχεδιάζει, εφαρμόζει, υλοποιεί, παρακολουθεί και συντονίζει την κυβερνητική πολιτική για την υγεία θα ήταν καλύτερα το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο να είναι σε μια από τις Διευθύνσεις», είπε.

«Να γίνει μια νέα Διεύθυνση στο Υπουργείο Υγείας ούτως ώστε να υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός και να υπάρχει κι ένας συντονισμός όλων των φορέων, ιδρυμάτων, ινστιτούτων - που υπάρχουν κι είναι και πάρα πολλά - για να υπάρχει ακριβώς μια συντονισμένη, καθορισμένη και υπό συνεχή παρακολούθηση μια πολιτική για τον καρκίνο, αυτής της κατάρας που πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Αυτή είναι η θέση του Υπουργείου, συνέχισε, και για να μην υπάρχει σπατάλη πόρων σε πάρα πολλά ιδρύματα, ασυντόνιστα και να μην υπάρχει το ουσιαστικό αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι διάρρευσαν επιστολές για το θέμα, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «δεν θα συζητήσω γιατί προέκυψε αυτό το θέμα αλλά μέσα στις επιστολές που έχουν διαρρεύσει δεν γίνεται πουθενά αναφορά ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί την ίδρυση Ινστιτούτου Καρκίνου».

Υπάρχει, ανέφερε, ένα εκατομμύριο στον Προϋπολογισμό για να ιδρυθεί και να προχωρήσει αυτό το Ινστιτούτο. Και σας διαβεβαιώνω, συνέχισε, «ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να διαθέσει και όσα άλλα χρήματα χρειαστούν για να ιδρυθεί ένας σωστός Οργανισμός που να εφαρμόσει μια κεντρική εθνική πολιτική για τον καρκίνο».

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για σπατάλες και πως όλα τα ιδρύματα κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην προσφορά του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, στο Ινστιτούτο Γενετικής και σε πάρα πολλούς άλλους φορείς.

«Όταν υπάρχει διάσπαρτος αριθμός φορέων και δεν υπάρχει και συντονισμός μεταξύ τους τότε οι πόροι που χρησιμοποιούμε δεν έχουν το αποτέλεσμα το οποίο πρέπει να έχουν. Ο φορέας θα συντονίζει όλους αυτούς τους επιμέρους φορείς, το Ινστιτούτο Καρκίνου θα συντονίζει όλους για να έχουμε ένα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε ότι «είμαστε διατεθειμένοι και μπορούμε και έχουμε πρόνοια γι αυτό να διαθέσουμε τα αναγκαία χρήματα για να υπάρξει μια σωστή αντιμετώπιση αυτού του θέματος που λέγεται καρκίνος και μαστίζει την Κύπρο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια».