Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρισι Σουνακ

Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιούλιου στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ σε ένα μήνυμα με πολλές συγκινησιακές αναφορές, όπως ότι «δεν θα αφήσει ποτέ τον λαό της Βρετανίας να περάσει ανυπεράσπιστος τις σκοτεινότερες μέρες της ιστορίας του».

Ο Σούνακ ήταν βρεγμένος και έπρεπε να μιλά πιο δυνατά από τη μουσική που έπαιζαν οι διαδηλωτές.

Η τάση των πρωθυπουργών είναι να να ανακοινώνουν εκλογές έξω από την εξώπορτα του Νούμερου 10.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα μας πολέμησε τις πιο δύσκολες στιγμές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε αρχικά.

Αναφέρθηκε στην εποχή του ως υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αντιμετωπίσαμε αυτή την πρόκληση και μετά κάποιες άλλες ενώ ποτέ δεν ήμουν πιο περήφανος που ήμουν Βρετανός», είπε ο Σούνακ.

Ο Σουνάκ αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επιδίωξε να παρουσιάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αντιδημοφιλής κυβέρνησή του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ακουγόταν πολύ δυνατή μουσική από ηχείο διαδηλωτών.

«Τώρα είναι η στιγμή για τη Βρετανία να επιλέξει το μέλλον της», είπε ο Ρίσι Σουνάκ προσθέτοντας πως ψηφίζοντας το Εργατικό Κόμμα, η Βρετανία «θα κινδυνεύσει να πάει πίσω».

Ο Ρίσι Σουνάκ στράφηκε στη συνέχεια ενάντια στον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.

«Κάνω αυτό που είναι σωστό για τη χώρα μας, όχι ό,τι είναι εύκολο, και δεν μπορώ να πω το ίδιο πράγμα για το Εργατικό Κόμμα», είπε ο Σουνάκ.

«Δεν ξέρω τι προσφέρουν», είπε.

«Έχει δείξει ξανά και ξανά ότι θα πάρει τον εύκολο δρόμο και θα κάνει τα πάντα για να πάρει την εξουσία», ανέφερε ο Σουνάκ για τον Στάρμερ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην τοποθέτησή του μετά την προκήρυξη των εκλογών, δήλωσε πως «η Βρετανία αξίζει καλύτερα» από τους Τόρις, και ότι το Εργατικό κόμμα του θα το κάνει.

Σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα «X», ο Στάρμερ είπε «ήρθε η ώρα για αλλαγή, η απάντηση δεν είναι άλλα πέντε χρόνια των Τόρις, έχουν αποτύχει».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για Εργατικούς και Συντηρητικούς

Σημειώνεται πως το κόμμα των Εργατικών έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εδώ και αρκετό καιρό. Το προβάδισμα της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Εργατικού Κόμματος, έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αυξήθηκε στις 18 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Η δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου Opinium Research φέρει τους Εργατικούς να συγκεντρώνουν το 43% των προθέσεων ψήφου, έναντι 25% των Συντηρητικών. Προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου έφερε τους Εργατικούς να έχουν προβάδισμα 16 μονάδων.

Ο κ. Σούνακ και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ έχουν μετατρέψει πλέον την οικονομία σε μείζον διακύβευμα της προεκλογικής μάχης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Opinium, οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα στα οικονομικά ζητήματα, με τους ψηφοφόρους να προεξοφλούν πως θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δημοσίου και θα βελτιώσουν την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας. Η δημοσκόπηση του Opinium έγινε μέσω διαδικτύου σε δείγμα 2.029 ενηλίκων από τη 15η ως τη 17η Μαΐου.

Άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου YouGov, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Times και δημοσιεύθηκε την 9η Μαΐου, έφερε τους Εργατικούς να προηγούνται με πολύ πιο εντυπωσιακή διαφορά - 30 εκατοστιαίων μονάδων - ως προς τις προθέσεις ψήφου.

Οι Συντηρητικοί βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε ως μείζον κόμμα συνασπισμών ή αυτοδύναμοι, από το 2010. Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από ιστορικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων του Brexit και της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ δεν έλειψαν οι εσωκομματικές έριδες: τα τελευταία χρόνια, τη Βρετανία κυβέρνησαν πέντε πρωθυπουργοί των Τόρις.