Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χρίστος Χρίστου Νικόλας Παπαδόπουλος

Νικόλας Παπαδόπουλος και Χρίστος Χρίστου διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε debate στον ΑΝΤ1. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ συζήτησαν στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι με τον Νικήτα Κυριάκου για το μεταναστευτικό αλλά και για άλλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, με φόντο τον πόλεμο για την τρίτη θέση στις Ευρωεκλογές.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε στον κ. Χρίστου πως οι θέσεις του είναι επικίνδυνες. Επεσήμανε πως εάν η Κυπρος εφάρμοζε τις πολιτικές του ΕΛΑΜ στο μεταναστευτικό και την οικονομία η χώρα θα βρισκόταν σε δεινή θέση. Ανέφερε ακόμα ότι στην Ιταλία που η κυβέρνηση Μελόνη εφαρμόζει τις θέσεις του ΕΛΑΜ στο μεταναστευτικό η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη ενώ έχει επηρεαστεί αρνητικά και η οικονομία. 

Ο κ. Χρίστου απάντησε ότι αν ακουγόταν το ΕΛΑΜ το μεταναστευτικό θα είχε περιοριστεί πριν από χρόνια. Υπέδειξε πως κάποια από τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι και προτάσεις του ΕΛΑΜ ενώ κάποιες από τις προτάσεις του τις έχει ψηφίσει και το ίδιο το ΔΗΚΟ. Διερωτήθηκε ακόμα γιατί το ΔΗΚΟ δεν έχει προωθήσει τις θέσεις του στις κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε τόσα χρόνια.

«Αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται οι προτάσεις που το ΔΗΚΟ έχει καταθέσει από το 2017 και για την έμφαση στις απελάσεις και στις επιστροφές και για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης. Οι πολιτικές αυτές έχουν οδηγήσει στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η συζήτηση αρχικά ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου του ΕΛΑΜ και την επισήμανση σε μια από τις προτάσεις του κόμματος πως «με βάση το άρθρο 66 του περί αρχείου πληθυσμού νόμο ότι μπορούν να εκδοθούν προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα, οι κάτοχοι του οποίου δεν αποκτούν Κυπριακή υπηκοότητα» είπε ο κ. Χρίστου.

Στη συνέχεια ο κ. Χρίστου εξήγησε πως «η ισχύς τους καθορίζεται από τον Διευθυντή του ΥΠΕΣ και αυτός θα ήταν ένας οικονομικός και ανέξοδος τρόπος να επιλύσουμε το τεράστιο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.»

Η πρόταση του ΕΛΑΜ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα του μεταναστευτικού, θα καταστήσει τη χώρα μας τον πιο ελκυστικό μεταναστευτικό προορισμό στον κόσμο.

«Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες θα μπουν πάνω στις βάρκες για να έρθουν στην Κύπρο και θα μας πλημμυρίσουν. Αυτή η πρόταση είναι επικίνδυνη και αμελέτητη και θεωρούμε ότι θα κάνει τα πράγματα χειρότερα» είπε απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Χρίστου με τον ίδιο να στρέφει τα βέλη του στα υπόλοιπα κόμματα και ιδιαίτερα στο ΔΗΚΟ τα οποία όπως ανέφερε θυμούνται το ζήτημα του μεταναστευτικού όποτε υπάρχει προεκλογική περίοδος.

Σειρά προτάσεων έχει καταθέσει το ΕΛΑΜ στη Βουλή για την παράνομη μετανάστευση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, με την τελευταία πρόταση που αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους και ψηφίστηκε και από το ΔΗΚΟ και άλλα κόμματα και θα εφαρμοστεί.

«Το ποιος θέλει να δίνει επιδόματα και ποιος όχι είναι γνωστό στην κυπριακή κοινωνία και σίγουρα δεν είμαστε εμείς» είπε ο κ. Χρίστου αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου πως με τις προτάσεις του ΕΛΑΜ, θα αυξηθούν τα επιδόματα στους παράτυπους μετανάστες.

Ερωτηθείς ο κ. Χρίστου για το ποιος είναι ο στόχος του ΕΛΑΜ για τις επερχόμενες εκλογές είπε πως «εξ αρχής εμείς δεν είπαμε ότι αυτοσκοπός είναι η κατάληψη της τρίτης θέσης».

Ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε εάν μπορεί να πείσει το ακροδεξιό κόμμα της Κύπρου στην Ευρωβουλή και συνέχισε λέγοντας ότι «η ψήφος στο ΔΗΚΟ σημαίνει συμμετοχή στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ενώ τόνισε πως η ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν είναι χαμένη ψήφος.