Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιρλανδια

«Αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης», είπε ο Simon Harris Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας μετά την απόφαση της Ιρλανδίας να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος. Η σημερινή ανακοίνωση έχει ισχυρή πολιτική και συμβολική αξία, είπε, αναγνωρίζοντας τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού να ζήσει ελεύθερα.

Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αντιπροσωπεύει την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών, είπε ακόμα ο Harris, προσθέτοντας ότι είναι ο μόνος αξιόπιστος δρόμος για την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Πρόκειται για τη σωστή κίνηση, είπε επίσης.

Αυτή η ανακοίνωση, αναφέρει, πως έρχεται σε μια σκοτεινή στιγμή για τους Παλαιστίνιους της Γάζας, οι οποίοι βιώνουν τις «πιο φρικτές υποστηρικτικές κακουχίες και βάσανα».

Επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, ο κ. Harris καταδικάζει τη Χαμάς, που δεν έχει «τίποτα να προσφέρει» και απορρίπτει τον εξτρεμιστικό Σιωνισμό, ο οποίος, όπως λέει, τροφοδοτεί τη βία των εποίκων.

Ο Micheál Martin, Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Άμυνας της Ιρλανδίας, την αποκαλεί «ιστορική στιγμή». Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν δικαιώματα αυτοδιάθεσης και κρατικότητας, είπε.

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους, από Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία θα τεθεί σε ισχύ από τις 28 Μαΐου.

Πηγή: The Irish Times