Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ευρωεκλογές Κύπρος

Για πρώτη φορά η Κύπρος θα έχει μέσα σε μία ημέρα, στις 9 Ιουνίου, διπλή ψηφοφορία για δύο πολύ σημαντικές εκλογές: τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την ίδια μέρα, ουσιαστικά, θα διεξαχθούν 8 διαφορετικές αναμετρήσεις. Πρόκειται για την πιο πολύπλοκλη εκλογική διαδικασία που βιώνει η Κύπρος από την ημέρα της Αναξαρτησίας της. Γι' αυτό και και χρειάζονται οδηγίες... χρήσεως. Το ant1live σας παρέχει όλες τις πληροφορίες για να διαχειριστείτε όσο γίνεται πιο εύκολα την αμηχανία που προκαλούν οι επικείμενες εκλογές. 

Βρείτε πιο κάτω τις απαντήσεις σε έξι βασικά ερωτήματα που αφορούν την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου. Όπως σε ποιες από τις 8 συνολικά εκλογές θα ψηφίσουμε αλλά και για το πως θα ψηφίσουμε για τις Ευρωεκλογές, τις Τοπικές Εκλογές, για τους "Περιφερειάρχες", Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων και μέλη των Σχολικών Εφορειών αλλά και για τους κατεχόμενους Δήμους ή κοινότητες.

1. Για ποιους θεσμούς θα κληθούμε να ψηφίσουμε; 

Όσοι κατοικούν σε δημοτικό διαμέρισμα θα κληθούν να ψηφίσουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους και μέλη της Σχολικής Εφορείας.

Αντίστοιχα, όσοι κατοικούν σε κοινότητα θα ψηφίσουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, Κοινοτάρχη και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων.

Υπενθυμίζεται πως, όσοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στους κατεχόμενους Δήμους ή Κοινότητες θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους και μέλη της Σχολικής Εφορείας και για Κοινοτάρχη, μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως παρόλο που σε κάποιες Κοινότητες έχουν εκλεγεί άνευ ανθυποψηφίου κάποιοι προέδροι ή μέλη Κοινωνικών Συμβουλίων, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά για τους υπόλοιπους θεσμούς.

2. Πόσους σταυρούς προτίμησης δικαιούμαστε; 

Δείτε στους πιο κάτω καταλόγους μέχρι πόσα ονόματα δικαιούμαστε να ψηφίσουμε, δηλαδή πόσους σταυρούς προτίμησης μπορούμε να βάλουμε, ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων σε κάθε εκλογή:

Ευρωεκλογές 
Αριθμός Κύπριων ΕυρωβουλευτώνΣταυροί προτίμησης
62

 

Δημοτικά Συμβούλια 
Αριθμός Δημοτικών ΣυμβούλωνΣταυροί προτίμησης
1,2,3,41
5,6,7,82
10,123
13,154
21,22,236
267
298

 

Κοινοτικά Συμβούλια
Αριθμός Κοινοτικών ΣυμβούλωνΣταυροί προτίμησης
42
63
84

Εδώ μπορείτε να βρείτε τη λίστα αναλυτικά για των αριθμό Δημοτικών Συμβούλων και τους σταυρούς προτίμησης ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τη λίστα αναλυτικά για των αριθμό Κοινοτικών Συμβούλων και τους σταυρούς προτίμησης ανά Κοινότητα.

3. Πως θα ξεχωρίσουμε τα ψηφοδέλτια; 

Πρώτη φορά θα λάβουμε μαζεμένα τόσα πολλά ψηφοδέλτια. Κάποιοι ενδέχεται να λάβουν μέχρι και 9 ψηφοδέλτια για να ψηφίσουν σε όσες εκλογές δικαιούνται. Πώς θα τα ξεχωρίσουμε; Τα ψηφοδέλτια εκτυπώνονται σε διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το είδος της εκλογής. Συγκεκριμένα:

(α) Ευρωεκλογές: Μπλε

ευρωεκλογες

(β) Προέδροι Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης: Μωβ

προεδρος επαρχιακου συμβουλιου

(γ) Δήμαρχοι: Κίτρινο

δημαρχος

(δ) Αντιδήμαρχοι: Καφέ

αντιδημαρχοι

(ε) Δημοτικοί Σύμβουλοι: Λευκό

δημοτικοι συμβουλοι

(στ) Μέλη Σχολικών Εφορειών: Πράσινο

σχολικη εφορεια

(ζ) Κοινοτάρχες: Πορτοκαλί

κοινοταρχες

(η) Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων: Γκρίζο

4. Πώς να μάθω πού και τι ψηφίζω;

Από τις 17 Μαϊου τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών «Πού Ψηφίζω», η οποία ενοποιήθηκε με την υπηρεσία «Τι Ψηφίζω» που λειτούργησε την 1η Μαΐου.   

Με απλή διαδικασία, αφού προσθέσετε τον αριθμό δελτίου ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής σας, θα βγαίνουν οι εκλογές στις οποίες δικαιούστε να ψηφίσετε, τα ψηφοδέλτια που θα πρέπει να λάβετε και να χρησιμοποιήσετε και ο χώρος του εκλογικού σας κέντρου.  

Τι ψηφίζω;

Αλλος τρόπος για να μάθουν οι πολίτες που ψηφίζουν είναι με γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου (SMS) (μόνο για την υπηρεσία «Πού Ψηφίζω»): Οι εκλογείς μπορούν να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 1199, καταχωρώντας: wtv κενό αριθμό ταυτότητας κενό ημερομηνία γέννησης π.χ. wtv 1010111 01/06/1990

Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν με την τηλεφωνική υπηρεσία πληροφόρησης: Παγκύπριος αριθμός 77 77 22 12 Λευκωσία 22804348, 22804295, 22804349, 22804283 Λεμεσός 25806454, 25806455, 25806452, 25806444, Αμμόχωστος 23200935, 23200937, 23200938, 23200922, Λάρνακα 24801870, 24801872, 24801858, 24801868, Πάφος  26801143, 26801144, 26801148 και στο Υπουργείο Εσωτερικών 22867640

Σημειώνεται ότι  για την υπηρεσία αποστολής μηνύματος SMS καθώς για τον παγκύπριο αριθμό τηλεφώνου, ισχύουν οι ακόλουθες χρεώσεις: αποστολή γραπτού μηνύματος στο 1199: €0,04/μήνυμα, κλήση στον παγκύπριο αριθμό: €0,12/λεπτό.

5. Πώς γίνεται η ψηφοφορία για κατεχόμενους Δήμους - Κοινότητες;

Σημειώνεται πως όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου σε κατεχόμενο ή ημικατεχόμενο Δήμο/Κοινότητα θα μπορούν να ψηφίσουν σε διαφορετικό εκλογικό κέντρο από αυτό που θα ψηφίσουν για τον τόπο διαμονής τους. Όλες τις πληροφορίες θα τις λάβετε αφού εισάγετε τα στοιχεία σας στις πλατφόρμες «Τι και Που Ψηφίζω», όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Σημειώστε ότι στην ιστοσελίδα elections.gov.cy υπάρχουν πολλές πληροφορίες που απαντούσε σε αρκετά ερωτήματα σε σχέση με τις εκλογές. 

6. Ποιος είναι ο τρόπος ψηφοφορίας;

Κάθε εκλογέας έχει δικαίωμα να ψηφίσει μια φορά μόνο.

Με τη λήψη του ψηφοδελτίου, ο εκλογέας εισέρχεται στο θάλαμο ψηφοφορίας και σημειώνει μυστικά, με πέννα χρώματος μπλε ή μαύρου, το καθορισμένο σημείο, δηλ. «Χ» ή «+» ή «√», μέσα στο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού, ή δίπλα από το όνομα του μεμονωμένου υποψήφιου της προτίμησής του.

Οι εκλογείς δεν έχουν δικαίωμα επιλογής υποψηφίων από διαφορετικούς συνδυασμούς.

Μπορούν να ψηφίσουν είτε ένα συνδυασμό ή ένα μόνο ανεξάρτητο μεμονωμένο υποψήφιο.

Ο εκλογέας δεν μπορεί να ψηφίσει ταυτόχρονα τον συνδυασμό της επιλογής του και οποιονδήποτε άλλο ανεξάρτητο υποψήφιο, καθώς το ψηφοδέλτιό θα είναι άκυρο.

H ψηφοφορία είναι μυστική και για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα.

Αν για κάποιο λόγο το ψηφοδέλτιο καταστραφεί, μπορεί να το επιστρέψει στον προεδρεύοντα υπάλληλο ο οποίος οφείλει να δώσει στον εκλογέα άλλο ψηφοδέλτιο, για να μπορέσει να ψηφίσει κανονικά. Τα φθαρμένα ψηφοδέλτια ακυρώνονται και φυλάσσονται από τον προεδρεύοντα υπάλληλο σε ειδικό φάκελο.