Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, σε δηλώσεις μετά τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων την Τετάρτη στο Συνεδριακό Κέντρο για τις Ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι είναι μια «σημαντική στιγμή και για την Κύπρο, για την παράταξή μας και για την ίδια την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι».

Πόλεμοι που την αφορούν και την επηρεάζουν, σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές ανισότητες, τις κοινωνικές ανισότητες, ζητήματα που έχουν να κάνουν και με το αύριο της Ευρώπης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη Ευρώπη, πρόσθεσε.

«Πολλά είναι τα προβλήματα, είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η Κύπρος, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεάζεται καθοριστικά, δραστικά και άμεσα από το τι συμβαίνει στην Ευρώπη», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ. 

Ακολούθως, είπε ότι το διακύβευμα που τίθεται είναι αν ζητούμε για ζητήματα υπαρξιακής διαδικασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυση της δημοκρατίας ή αποδυνάμωσή της, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ή αποδυνάμωσή του, την Ευρώπη και τους θεσμούς της κοντά στους πολίτες που σήμερα απαξιώνουν αυτούς τους θεσμούς.  

Για την Κύπρο όμως, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, «η Ευρώπη είναι το οξυγόνο της, γιατί έχουμε εναποθέσει πολλά στην ΕΕ για το εθνικό μας θέμα». Σημείωσε ότι «εναποθέτουμε πολλά σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και άλλες πολιτικές της Ευρώπης που μας αφορούν, μας επηρεάζουν και μας καθορίζονται από την ΕΕ». Εδώ ακριβώς, πρόσθεσε, «είναι και το μεγάλο στοίχημα», υποδεικνύοντας ότι «δεν μπορεί να λειτουργούμε ούτε με λαϊκισμούς ούτε με τις εύκολες ατάκες». 

Ανέφερε ακόμη ότι «δεν μπορεί να λειτουργούμε με πειραματισμούς, αλλά ούτε και με αδράνεια», προσθέτοντας ότι «είναι η ώρα που θα πρέπει να υπάρξουν υπεύθυνες πολιτικές, ώριμες πολιτικές, ώριμες συμπεριφορές, για να μη χάσουμε όλα αυτά που με κόπο όλοι κατακτήσαμε».

«Είναι εύκολο να ισοπεδώνουμε. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μπορούμε να δημιουργούμε», δήλωσε ο Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας ότι «εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε και για την Κύπρο και για την Ευρώπη». Όπως είπε, «δεν χρειάζονται ανέξοδες διαμαρτυρίες, ούτε και εκρήξεις θυμού. Αυτό που χρειάζεται είναι σύνεση, υπευθυνότητα, συλλογικότητα, συνεργασίες, συναινέσεις, όπως εξάλλου λειτουργεί η ίδια η ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ έκανε λόγο για ακόμα ένα δίλημμα, διερωτώμενος αν θέλουμε ακμή ή παρακμή. «Εμείς τοποθετούμαστε: ακμή, ανάπτυξη, κοινωνική ευημερία, μια Ευρώπη της πραγματικής αλληλεγγύης, μια Ευρώπη ισόρροπη, μια Ευρώπη που να νοιάζεται για τους πολίτες, γι’ αυτούς που δοκιμάζονται από τη ζωή, για τους κοινωνικά περιθωριοποιημένους, αλλά και τις ευάλωτες ομάδες, αυτούς που τράβηξαν και τραβούν κουπί για να υπάρχει η ΕΕ».

Μετέχοντας στις Ευρωεκλογές, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, «ο λαός μας θα πρέπει με τις απαντήσεις του να στείλει ένα ευκρινές και συγκεκριμένο μήνυμα, ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ότι θέλει να δώσει το δικό του παρών στις ευρωπαϊκές εξελίξεις που αφορούν τη ζωή μας, την ύπαρξή μας, το μέλλον των παιδιών μας».

«Ψηφίζοντας Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία, ο κυπριακός λαός ενώνει τις φωνές του με τις δυνάμεις της πολιτικής ομάδας της οποίας είμαστε μέρος, του Renew Europe, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών», είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ. «Αν ο λαός μάς τιμήσει και εκλέξουμε Ευρωβουλευτή, για πρώτη φορά στα ιστορικά των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Renew Europe θα συμμετέχει εκπρόσωπος από την Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε. «Κάποτε οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ήταν μια δύναμη όχι πολύ κοντά προς τις θέσεις της πλευράς μας. Με τη συμμετοχή μας βάζουμε κι εμείς ένα λιθαράκι μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο, μέσα από σημαντικές τεκμηριωμένες συζητήσεις».

«Αν κάποιος ψάξει τις αποφάσεις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές», υπογράμμισε ο Μάριος Καρογιάν. Αυτό όμως, όπως είπε, «δεν κερδήθηκε με ωραία λόγια και εύηχα συνθήματα. Κερδήθηκε με πολύ προσεγμένη και πολλή δουλειά από πολλούς από μας».

Για τη ΔΗΠΑ, ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος, «το στοίχημα σε πείσμα των επιστημονικών εργαλείων, που δεν ήταν κολακευτικά για μας, είναι ότι θα καταφέρουμε και πάλι να μας αγκαλιάσει ο κόσμος και να στηρίξει τη ΔΗΠΑ. Το στοίχημα είναι να κάνουμε και πάλι τη μεγάλη ανατροπή». 

«Η παράταξή μας φιλοδοξεί να είναι η ανερχόμενη ευρωπαϊκή, ώριμη, συνετή, πατριωτική φωνή με ευρωπαϊκή προοπτική, έχοντας ως προμετωπίδα μας απελευθέρωση και επανένωση, κοινωνική δικαιοσύνη, μικρότερες κοινωνικές ανισότητες, στήριξη αυτών που υποφέρουν», είπε. 

«Η ποιότητα του ψηφοδελτίου της παράταξής μας αλλά και το προφίλ των υποψηφίων επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Αυτή η παράταξη ήρθε για να μείνει, ριζώθηκε και θα επιτελέσει στο ακέραιο το δικό της καθήκον προς την πατρίδα, τον λαό, την κοινωνία», ανέφερε καταληκτικά. 

Οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ με αλφαβητική σειρά είναι οι Θέμις Ανθοπούλου, Μάριος Ελευθερίου, Μαρίνος Κλεάνθους, Παντελής Ποιητής, Αλέκος Τρυφωνίδης και Μάριος Χαραλαμπίδης.