Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρ

«Χίτλερ της εποχής μας» χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ο Τούρκος Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ για τις φήμες ότι το Κατάρ πιέζει τη Χαμάς να εγκαταλείψει τη χώρα και να εγκατασταθεί στην Τουρκία, ο  Ερντογάν είπε ότι δεν έχει τέτοια πληροφορία και δεν νομίζει ότι θα κάνει τέτοιο βήμα το Κατάρ εναντίον της Χαμάς.

Απαντώτας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων εν πτήσει, επιστρέφοντας από το Ιράκ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε για το Ισραήλ: «Ό,τι κι αν κάνουν, έχουμε καταθέσει όλα τα έγγραφα σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε την αλήθεια και να μιλάμε ενάντια στα εγκλήματα του Ισραήλ. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο Νετανιάχου, που είναι ο Χίτλερ της εποχής μας, και οι συνεργοί του δεν θα ξεφύγουν χωρίς να λογοδοτήσουν".

"Όσο κι αν ξεφεύγει, εμείς θα τον ακολουθούμε. Μια μέρα, οπωσδήποτε η δικαιοσύνη θα τους ζητήσει να λογοδοτήσουν για τους αθώους και για τους καταπιεσμένους. Αν δεν το ζητήσει η δικαιοσύνη, θα το ζητήσει η Ιστορία. Δημιουργείται μια νέα τάξη», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο η Χαμάς να εγκαταλείψει το Κατάρ και να εγκατασταθεί στην Τουρκία, ο Ερντογάν απάντησε ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πού βρίσκονται οι ηγέτες της Χαμάς, αλλά η κατάσταση στη Γάζα».

Σημείωσε πως «δεν έχω λάβει καμία πληροφορία σχετικά με τη θέση τους στο Κατάρ. Ωστόσο, δεν έχω ακούσει τίποτα που να λέει ότι ο Εμίρης του Κατάρ, ο Σεΐχης Temim, θα έκανε ένα βήμα που θα αγνοούσε τη θέση αυτών των αδελφών στο Κατάρ. Δεν νομίζω ότι θα έκανε ένα τέτοιο βήμα. Η ειλικρίνειά του απέναντί τους, η στάση του απέναντί τους ήταν πάντα σαν μέλος της οικογένειας. Δεν νομίζω ότι αυτή η στάση απέναντί τους θα αλλάξει στην επόμενη διαδικασία».

Για τη συνάντησή του με τον Αρχηγό του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Χανίγια, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «είχαμε μια πολύ ειλικρινή συνάντηση με τον κ. Χανίγια. Είδα την αποφασιστικότητά του τον αγώνα κατά του Ισραήλ. Σε αυτή την ειλικρινή συνάντηση, αισθανθήκαμε την αμοιβαιότητα αυτού του δεσμού από καρδιάς προς την Παλαιστίνη".

"Όσοι προσπαθούν να μας χωρίσουν από τα αδέλφια μας στη Γάζα, τη Ναμπλούς, την Ιερουσαλήμ, τη Βηθλεέμ, τη Ραμάλα και όλες τις άλλες παλαιστινιακές πόλεις, βρίσκονται σε μεγάλη πλάνη. Αυτοί γνωρίζουν εμάς, και εμείς αυτούς. Αυτό ούτως ή αλλώς το είχαμε καταστήσει σαφές και παλαιοτέρα με τις δηλώσεις που είχαμε κάνει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και εκτός αυτής. Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αυτή τη στάση με τον ίδιο τρόπο και από εδώ και στο εξής. Δεν θα αφήσουμε ποτέ μόνους τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Χαμάς», ανέφερε

Σε ερώτηση εάν το Ιράκ και η Τουρκία θα διεξάγουν από κοινού επιχείρηση εναντίον του PKK ή αν η Τουρκία θα διεξάγει την επιχείρηση μόνη της, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως η εξάλειψη αυτής της απειλής είναι επίσης προς το συμφέρον του Ιράκ. Πρόσθεσε πως «είτε έτσι είτε αλλιώς, εμείς θα αφανίσουμε την τρομοκρατία».

«Και στο Ιράκ και στη Συρία, κυρίως ο βάλτος της τρομοκρατίας θα αποξηρανθεί όχι μόνο με τις δικές μας προσπάθειες, αλλά και από τις κοινές προσπάθειες των Κυβερνήσεων των δύο χωρών. Επιπρόσθετα, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε αδιακρίτως και ακατάπαυστα ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις", ανέφερε.