Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παφος θαλασσα

Πραγματοποιείται σήμερα στην Πάφο η εναρκτήρια Υπουργική Συνόδος για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας με θέμα «Ο ανθεκτικός κοινός μας ωκεανός: από την Κύπρο στη Σαμόα», με τη συμμετοχή Υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων της Κοινοπολιτείας που είναι αρμόδιοι για θέματα ωκεανών.

Στόχος της Συνόδου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι να καθοριστούν οι αρχές, οι προτεραιότητες και οι δράσεις για μια Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς και να συμφωνηθεί οδικός χάρτης που θα ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση της Διακήρυξης στην CHOGM 2024 στη Σαμόα.

Μεταξύ των ομιλητών κατά την έναρξη της Συνόδου είναι η ΓΓ της Κοινοπολιτείας Πατρίσια Σκότλαντ, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, και η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κοινοπολιτείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι το ένα πέμπτο του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου και το ένα πέμπτο των θαλάσσιων λιμένων βρίσκονται εντός της Κοινοπολιτείας, με 49 από τις 56 χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας να συνορεύουν με τον ωκεανό και να φιλοξενούν το 47% των κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο και το 34% των μαγκρόβιων δασών. Το ένα τρίτο των παγκόσμιων θαλάσσιων υδάτων είναι εντός εθνικής δικαιοδοσίας.

Επίσης, τα 25 από τα 33 μικρά κράτη της Κοινοπολιτείας είναι μικρά αναπτυσσόμενα νησιώτικα κράτη ή «μεγάλα ωκεάνια κράτη», δηλαδή τα δύο τρίτα του παγκόσμιου συνόλου.