Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Συνεχίζεται ο απόηχος από την εισήγηση για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που φέρει την υπογραφή της πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Ντόρας Μπακογιάννη και που κατά γενική ομολογία, δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες και στο Κυπριακό.

Με τον ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνο Κόμπο, να εκφράζει προβληματισμό και ανησυχία κατά την πρώτη του τοποθέτηση επί του θέματος, παρότι σημείωσε ότι οι περιπτώσεις του ψευδοκράτους και του κοσσυφοπεδίου διαφέρουν. 

«Επικινδυνότητα για τα δικά μας τα ζητήματα, φυσικά και υπάρχει. Ζούμε σε μια κατάσταση προσπάθειας αποτροπής των συντονισμένων ενεργειών της αποσχιστικής οντότητας και προσπάθειας να ανατραπούν και να αποτραπούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και κινήσεις. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι βρήκε ευρύτερη στήριξη η συγκεκριμένη προσπάθεια και ως εκ τούτου είναι μια εξέλιξη που μας προβληματίζει.», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Αν και απέφυγε  να σχολιάσει ευθέως την στάση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κος Κομπος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή τόσο με χώρες που καταψήφισαν, όπως και η Κύπρος, την εισήγηση, όσο  και με χώρες που την υπερψήφισαν. 

«Η δική μας θέση δεν μεταβάλλεται, είναι σταθερή, η Κ.Δ και πέρσι καταψήφισε και φέτος ομοίως και σε κάθε περίπτωση που το θέμα θα επανέρχεται, την ίδια στάση θα έχει. Είμαστε απέναντι σε αυτή την προσπάθειθα αναβάθμισης της συγκεκριμένης οντότητας.», δήλωσε.

Η επιβεβαίωση των ανησυχιών που εκφράζονται για εκμετάλλευση του θέματος από το ψευδοκράτος, ήρθε μετά και τις δηλώσεις του Γ.Γ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας των κατεχομένων, Ογουζχάν Χασίπογλου, ο οποίος ήταν παρών στη Γ.Σ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ στο Στρασβούργο.

«Η διαδικασία και η ψηφοφορία για το Κόσοβο είναι σημαντική για μας και το παράδειγμα του Κοσόβου αποκτά νόημα καθημερινά για την πραγματικότητα της τδβκ.», ανέφερε ο Χασιπογλου.

Ο Χασίπογλου αποκάλυψε μάλιστα ότι μετά την διαδικασία ο λεγόμενος Πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι κάλεσε τα μέλη της τουρκικής και τ/κ αντιπροσωπείας σε δεξίωση για να τους ευχαριστήσει για την διαχρονική τους στήριξη.  

Υπενθυμίζεται ότι η τελική απόφαση για την ένταξη ή όχι του Κοσσυφοπεδίου στο ΣτΕ εναπόκειται στο Συμβούλιο Υπουργών του σώματος.