Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μάκης Κεραυνός
Φωτογραφία: Mattpress

Παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα επί των κυβερνητικών προτάσεων προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων κρατικών αξιωματούχων, δήλωσε ότι αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Την ίδια ώρα «ανέκδοτο» χαρακτηρίζει τις επικρίσεις ότι έχουν αντικατασταθεί οι πολλαπλές συντάξεις με ένα εφάπαξ φιλοδώρημα, προσθέτοντας πως αν ο αναλογιστής αφήνετο από την πρώτη συνάντηση να παρουσιάσει τη μελέτη του, «θα ήταν ξεκάθαρο το θέμα ότι δεν υπάρχει θέμα πολλαπλών φιλοδωρημάτων».

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Μάκης Κεραυνός επέμεινε ότι η συγκεκριμένη Kυβέρνηση είναι η μόνη που πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να τελειώσει αυτό το θέμα των πολλαπλών συντάξεων που εδώ και 43 χρόνια προκαλεί την κοινωνία..

Όπως είπε, οι προτάσεις της Kυβέρνησης, «έχουν τύχει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και έγιναν με την καθοδήγηση του επίσημου νομικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που με βάση το άρθρο 113 του Συντάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας», εξηγώντας ότι αυτό έγινε ώστε να μην κριθούν στη συνέχεια αντισυνταγματικές

Ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στη τελευταία συνάντηση με τα κόμματα, λέγοντας ότι ενημερώθηκαν έγκαιρα όσον αφορά τα εννέα συγκεκριμένα ερωτήματα που είχαν θέσει για τη συνταγματικότητα των προτάσεων, καθώς και άλλες απορίες, οι οποίες απαντήθηκαν «μία μία» από τη Νομική Υπηρεσία.

Κληθείς να αναφέρει στοιχεία για τη μείωση των δαπανών σε συντάξεις βάσει της αναλογιστικής μελέτης, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η αναλογιστική μελέτη έχει ήδη δοθεί στα κόμματα, προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι προκύπτουν πολύ σημαντικές εξοικονομήσεις αν εφαρμοστούν οι προτάσεις της Κυβέρνησης».

Επεσήμανε όμως ότι «ο κυρίαρχος στόχος δεν είναι να προκύψουν εξοικονομήσεις, αλλά ο κύριος στόχος είναι να σταματήσει αυτό το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, το οποίο προκαλεί την κοινωνία όταν υπηρετείς σε ένα αξίωμα και παράλληλα παίρνεις σύνταξη». «Απ’ εκεί και πέρα», συνέχισε, «για το αν πρέπει ή αν μπορούμε νομικά να πάμε πίσω να ανασταλούν ή να αποποιηθούν συντάξεις και λοιπά, όλα αυτά ένα προς ένα έχουν απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι αντιδράσεις κομμάτων για αυτό το θέμα εντάσσονται στο πλαίσιο των επερχόμενων εκλογών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει.

Η Κυβέρνηση ενεργεί υπεύθυνα σε όλη τη διάρκεια της θητείας της και αν προκύπτει τέτοιο θέμα νομίζω ότι είναι άλλοι που πρέπει να απαντήσουν και όχι ο Υπουργός Οικονομικών, είπε.

Τι απαντά στην Ελεγκτική

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η Βουλή πρέπει να επιληφθεί του θέματος, αφού η Κυβέρνηση «δεν επιθυμεί στην ουσία να λύσει το θέμα», ο κ. Κεραυνός είπε πως όταν η Κυβέρνηση φέρνει συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση αυτού του θέματος και επιβεβαιώνει η Νομική Υπηρεσία ότι είναι συνταγματικές αυτές οι προτάσεις ή ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει για να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα που έχουμε εδώ και 43 χρόνια που συζητείται αυτό το θέμα, τότε νομίζω ότι η βούληση και η θέληση της Κυβέρνησης είναι ότι «ξεκάθαρα θέλει να λύσει αυτό το θέμα».