Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιθ

Τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης με τη Αμερικανίδα βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Γιούρι Κιμ.

Ο κ. Κασσελάκης πραγματοποίησε την Τρίτη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού.

«Είπα ότι το Κυπριακό για μας είναι στο επίκεντρο και των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων και ότι δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό στο επίκεντρο και παρότρυνα την γραμματεία εδώ στο υπουργείο (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) να στηρίξει τις προσπάθειες από το ΟΗΕ για να μπορέσουμε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη βάση του Κραν Μοντανά του 2017», ανέφερε συγκεκριμένα».

«Είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και της Ελλάδας. Πολύ απλά δεν μπορούμε να συζητάμε για μια διεύρυνση της συνεργασίας εάν δεν υπάρχει έμπρακτη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.

Κατά τη σύντομη παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το Κογκρέσο που πραγματοποίησε συνάντηση με τους βουλευτές Κρις Πάπας και Ro Khanna. Στη συνέχεια μετέβη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου συναντήθηκε με την Γιούρι Κιμ. Τέλος, πραγματοποίησε επαφές στα γραφεία της δεξαμενής σκέψης «Center for Strategic & International Studies» (CSIS) και του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI).

Θέσεις για τα Ελληνοτουρκικά

«Προφανώς και έγιναν (συζητήσεις) και εξήγησα τη θέση την οποία έχω ήδη αναλύσει εκτενώς, η οποία θέση είναι ότι είμαστε 100% υπέρ του θετικού διαλόγου με την Τουρκία, τον οποίο διάλογο υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον άρχισε το 2016, και από εκεί και πέρα ότι η χώρα μας έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς και ο τρόπος με τον οποίο συνεισφέρει στις ευρύτερες γεωπολιτικές ανάγκες εκτός των συνόρων μας, πρέπει να είναι στοχευμένος στις δυνατότητες της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξήγησα ότι δεν είμαι υπέρ της αποστολής αμυντικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες, αλλά υπέρ της παροχής οποιασδήποτε άλλης ανθρωπιστικής και υποστηρικτικής βοήθειας που μπορούμε να προσφέρουμε».

Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Ήμουν ξεκάθαρος με την κ. Κιμ και γενικότερα και με τους βουλευτές τους οποίους συνάντησα νωρίτερα στο Κογκρέσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ζητάμε την κατάπαυση του πυρός, για να μπορεί να μπει μια παύση στο αιματοκύλισμα στην Γάζα και για να μπορέσει όλος ο απλός κόσμος, ο οποίος ξυπνά κάθε μέρα με το άγχος της επιβίωσης, να αισθανθεί ότι υπάρχει μια πραγματική διαδικασία για μια μόνιμη λύση στη βάση των συνόρων του ΟΗΕ από το 1967. Η κλιμάκωση δεν είναι λύση. Η κλιμάκωση το μόνο το οποίο θα φέρει, είναι περαιτέρω αιματοχυσία. 'Αρα, ήμουν πολύ ξεκάθαρος σχετικά με την θέση μας για τη Μέση Ανατολή".

Πηγή: protothema.gr