Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γαζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή  μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίας, καθώς οι αξιωματούχοι στο Ισραήλ συζητούσαν στο πολεμικό συμβούλιο πώς να απαντήσουν στην άμεση ιρανική επίθεση του Σαββατοκύριακου που απείλησε να αποσταθεροποιήσει εκ νέου την περιοχή.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί ξανά το πολεμικό συμβούλιο στις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει τις επιλογές του, ενώ αναμένει τις προτάσεις των IDF για την απάντηση στην Τεχεράνη και κατά πόσο θα προχωρήσει σε αντίποινα και υπό ποιους όρους.

Οι «σκληροπυρηνικοί» της κυβέρνησης ζητούν από το συμβούλιο και τον Νετανιάχου να προχωρήσουν σε «συντριπτική» επίθεση κατά του Ιράν παρά τους φόβους για καταστροφική κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι φωνές από το εσωτερικό του Ισραήλ όμως έρχονται σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και των παγκόσμιων ηγετών, που ασκούν πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην προβεί σε στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν και να δεχθεί την νίκη του, μετά την επιτυχημένη αναχαίτιση των ιρανικών όπλων.

Δημόσια, οι Ισραηλινοί υπουργοί εμφανίστηκαν διχασμένοι για το πώς να απαντήσουν. Ο Benny Gantz , και ένα από τα τρία μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου, είπε ότι το Ιράν πρέπει να πληρώσει το τίμημα, αλλά μόνο «με τρόπο και σε μια στιγμή που θα ταιριάζει». Ο Itamar Ben-Gvir, επέκρινε στη συνέχεια τον κ. Gantz για την αντιληπτή μετριοπάθειά του, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει το Ιράν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συμβούλεψε το Ισραήλ ότι δεν χρειάζεται να αντεπιτεθεί στο Ιράν , με Αμερικανούς αξιωματούχους να λένε ότι το Ισραήλ έχει αποδείξει την ικανότητά του να προστατεύει τον εαυτό του.

Ιρανοί αξιωματούχοι εξέδωσαν μια σειρά από δηλώσεις που ήθελαν να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι η Τεχεράνη «δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, αλλά εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της έναντι κάθε νέας επίθεσης».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι εντός των επόμενων 48 ωρών.

Όπως σημειώνει η ΕΡΤ τρία είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

  • Το πρώτο σενάριο θέλει μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν
  • Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων
  • Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των “ήπιων” οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Το Ισραήλ θα αποφασίσει πως θα υπερασπιστεί τον λαό του 

Ο Ντέιβιντ Μένσερ, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, λέει ότι το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του είναι υψίστης σημασίας μετά τα γεγονότα του Σαββάτου.

«Δεν είμαστε ένα έθνος που επιδιώκει τον πόλεμο. Οι Ισραηλινοί πέρασαν μια - μέσα και έξω από καταφύγια. Γνωρίζουμε ότι οι τύραννοι της Τεχεράνης ενορχήστρωσαν όχι μόνο αυτή την επίθεση, αλλά και τη σφαγή του λαού μου στις 7 Οκτωβρίου».

Παρά τους κινδύνους των ισραηλινών αντιποίνων , οι Ιρανοί αξιωματούχοι φάνηκαν, εξωτερικά τουλάχιστον, να είναι σίγουροι ότι το Ισραήλ δεν θα απαντούσε άμεσα εναντίον του Ιράν, στοιχηματίζοντας ότι το στοίχημα του Χαμενεΐ θα αποδώσει. «Αυτή ήταν μια πράξη τιμωρίας που έχει πλέον τελειώσει», είπε ο Dastmalchian.

«Εάν [το Ισραήλ] διαπράξει άλλο ένα λάθος, το Ιράν θα απαντήσει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Αλλά πιστεύουμε ότι ούτε οι Αμερικανοί ούτε τα άλλα μέρη έχουν κανένα συμφέρον να διευρύνουν τη σύγκρουση».

Αφότου το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του απέρριψαν την επίθεση του Ιράν, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται τι θα άλλαζε μια απάντηση του Ισραήλ, στον πόλεμο στη Γάζα.
Η ιρανική επίθεση ήταν αντίποινα για το ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του Ιράν  στη Δαμασκό που σκότωσε επτά Ιρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων τριών ανώτατων διοικητών των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, κάτι που το Ισραήλ ακόμα δεν παραδέχθηκε.

Στρατιωτικοί αναλυτές παρουσιάζονται διχασμένοι σχετικά με το αν η αντιπαράθεση με το Ιράν θα άλλαζε τον πόλεμο στη Γάζα, που διανύει τον έκτο μήνα. Το επόμενο σημείο αναφοράς σε αυτόν τον πόλεμο θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το εάν το Ισραήλ αποφασίσει να καταδιώξει τη Χαμάς στη νότια πόλη Ράφα.

Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι οι επιπτώσεις για τη Γάζα θα εξαρτηθούν από το αν το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν. Άλλοι υποστήριξαν ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα επηρεαστεί.

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Ράφα, παρά τις διεθνείς πιέσεις να αποσυρθεί η επιχείρηση. Την Κυριακή, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, είπε ότι η ιρανική επίθεση δεν θα είχε καμία επίδραση στο σχέδιο του στρατού για εισβολή στη Ράφα.

Ενώ τα μέλη του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ δεν εξέδωσαν επίσημη δήλωση μετά τη συνάντηση της Κυριακής, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι η χώρα θα απαντούσε στην ιρανική επίθεση, αν και υπήρξε σημαντική αβεβαιότητα ως προς το πότε και πώς.