Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιραν

Ρόλο διαμεσολαβητή διεκδικεί η Άγκυρα μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ παρότι από χθες το βράδυ τηρούσε στάση σιωπής.

Η Άγκυρα άργησε να αντιδράσει επίσημα ωστόσο τις τελευταίες ώρες αφήνει να νοηθεί ότι όλο αυτό το διάστημα το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα και πως ασκούσε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των πλευρών.

Μέχρι στιγμής ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει μιλήσει, όλες τις πρωτοβουλίες κινήσεων τις έχει αναλάβει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Τουρκικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Άγκυρα είχε ενημερωθεί από το Ιράν πριν από την επίθεση.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι πριν το περιστατικό, όπως αποκαλεί την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, επικοινώνησαν με Ιράν και ΗΠΑ ζητώντας μετριοπάθεια. Αναφέρει ακόμη ότι μέσω της Τουρκίας μεταφέρθηκαν οι αμοιβαίες προσδοκίες και μηνύματα των πλευρών και αναλήφθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε οι αντιδράσεις να είναι ανάλογες.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι σήμερα μετέφεραν ξεκάθαρα μηνύματα σε Ιρανούς αξιωματούχους και δυτικές χώρες που έχουν επιρροή στο Ισραήλ, ζητώντας να σταματήσει η κλιμάκωση.

Πάντως ενώ η Άγκυρα τηρούσε στάση σιωπής επισήμως, πρώτος σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με διαρροή στον Τύπο αποκάλυψε ότι είχε επαφή με την Τεχεράνη δηλώνοντας στον Ιρανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση και ότι ο Ιρανός ΥΠΕΞ του απάντησε πως η επιχείρηση αντιποίνων κατά του Ισραήλ τελείωσε εκτός και εάν επιτεθεί το Ισραήλ.

Η Άγκυρα παρότι επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι τηρεί ισορροπημένη στάση απέναντι στην κρίση, απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν ενώ καταγγέλλει το Ισραήλ για επιθετικότητα κατά της Γάζας.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τσεβντέτ Γιλμάζ σε ανακοίνωσή του ενώ ζητά να μειωθεί η ένταση αναφέρει  ότι η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στα εγκλήματα στη Γάζα.

Πάντως η τουρκική κυβέρνηση δέχτηκε σκληρή κριτική για τη στάση σιωπής της από τον πρώην Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα να ξυπνήσει και να τοποθετηθεί το συντομότερο. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε μάλιστα την τουρκική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μην δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ λόγω και του επικείμενου ταξιδιού του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η Άγκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στις εκκλήσεις των μικρών ισλαμικών κομμάτων να κλείσει τις βάσεις Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ, ούτε και στις εκκλήσεις των εθνικιστών να κλείσει τα σύνορά της με το Ιράν για να αποτραπεί μεταναστευτική ροή.